Inleiding

In 2014 heeft Hiemstra BV een boerderij aangeschaft (Noorderdijkweg 6, Wieringerwerf) die grenst aan de IJsselmeerdijk, met als doel om er een achteroever te ontwikkelen.

De Wieringermeer is de eerste grote rijkspolder die is aangelegd rond 1930 toen het (nu zoete) IJsselmeer nog de (zoute) Zuiderzee was. De Wieringermeer is belangrijk voor de voedselproductie en het dominante landgebruik is hoofdzakelijk agrarisch. De polder ligt circa 4 meter beneden het waterniveau van het IJsselmeer en trekt veel brak/zout water aan. De huidige landbouw is alleen mogelijk als er voldoende water kan worden ingelaten vanuit het IJsselmeer om brakke sloten door te spoelen met zoet water. Nu is dat zoete water nog steeds volop aanwezig en is de verwachting dat di voorlopig ook zo zal blijven. Wat dat betreft lijkt er voor de korte termijn geen reden te bestaan om een waterberging in de Wieringermeer te starten. Wat op korte termijn wel zou kunnen gaan spelen is het teruglopen van de werkgelegenheid in de regio. Dit mede als gevolg van de opschaling van agrarische bedrijven. Het project Achteroever Wieringermeer richt zich op het realiseren van nieuwe economische activiteiten langs de IJsselmeerdijk in combinatie met waterberging zodat enerzijds maatschappelijke doelen  (bijvoorbeeld bestrijding verzilting) en anderszijds economische doelen (jobcreation, beter economisch benutten van zoet water) worden gerealiseerd.

Nederland heeft een sterke positie op water en voedsel. Wereldwijd neemt de vraag naar (schoon zoet) water en voedsel toe terwijl de beschikbaarheid steeds meer onder druk komt te staan door overbevolking en klimaatverandering. Het is dan ook vreemd dat we kostbaar, schoon zoet water afvoeren naar zee, terwijl we hier mogelijk kansen missen om daar nog gebruik van te maken, bijvoorbeeld voor voedselvoorziening of anderszins.  

De locatie

De boerderij beslaat 20 ha. Momenteel is er 2 ha aan waterbergingsgebied gerealiseerd. Er is een grote kans dat een Europese subsidie wordt toegekend zodat in de periode 2015 t/m 2018 de waterberging kan worden uitgebreid naar minimaal 10 ha. Op de locaties worden pilots ontwikkeld gebaseerd op Wolhandkrab, drijvende teelt, zilte teelt in combinatie met visteelt (Ichtyoponics). Het gedachtengoed is samengevat in een globaal projectplan en brochure.

Bovenaanzicht in 2015: 6 waterbassins op het perceel van 20 haVanaf maaiveld

 

Betrokken partijen

Er is een consortium gevormd bestaande uit Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland, HH Hollandsnoorderkwartier, Gemeente Hollands Kroon, Deltares, Meromar Seafood BV, Zilt proefbedrijf, proeftuin Zwaagdijk en Sportvisserij Nederland. Voor de periode 2015 t/m 2018 is een europese subsidie aangevraagd om de verschillende verdienmodellen met waterberging verder uit te werken, te integreren en te verbinden aan maatschappelijke opgaven. 

Resultaten

2015

  • voortgangsrapportage 2015
  • pilot zilte teelt - intern beschikbaar
  • pilot Ichtyoponics - intern beschikbaar
  • pilot drijvende teelt - intern beschikbaar
  • jaarplan 2015, jaarplan 2016 - intern beschikbaar
  • verslag teelt Black soldier fly: onderdeel Ichtyoponics (nog niet beschikbaar)
  • pilot Wolhandkrab (nog niet beschikbaar)

 

  • No labels