Betrouwbare geotechnische en geohydrologische Python software voor geautomatiseerd rekenen

Veel aannemers en ingenieursbureaus zijn momenteel actief bezig met het automatiseren van ontwerp- en beoordelingsprocessen. Vermoedelijk herken je dat. Automatisering versnelt het proces, voorkomt fouten en maakt optimalisatie mogelijk. De toegepaste automatisering is deels projectspecifiek. Om het numerieke resultaat te mogen vertrouwen moet echter wel worden gekoppeld aan geaccepteerde software, met een kwaliteitsstempel. Opdrachtgevers vragen daar ook om.

Deltares neemt daarom het initiatief voor een geotechnische en geohydrologische softwarebibliotheek die het automatiseringsproces ondersteunt. GEOLIB wordt ontwikkeld en onderhouden door een community van gebruikers en ontwikkelaars. De eerste release (zomer 2020) bevat onder andere de rekenharten van de D-Serie, inclusief Python schil, geschikt voor onbeperkt parallel gebruik. Daarnaast Python scripts voor het ontsluiten en interpreteren van geotechnische data, waaronder CPT’s en labproeven. De kwaliteit van de componenten wordt geborgd door testen en documentatie. Het D-Serie deel wordt met flexibele abonnementsvormen beschikbaar gesteld. De verdere bibliotheek is open-source.

Voordelen

  • Je krijgt toegang tot gevalideerde en nog niet gevalideerde Python componenten voor verschillende geotechnische deeltaken. Je kunt zelf ook aan (uitbreiding van) deze componenten bijdragen.
  • De betrouwbaarheid van het gevalideerde deel is aantoonbaar geborgd.
  • Het gebruik en de achtergronden van het gevalideerde deel zijn goed gedocumenteerd.
  • Met de GEOLIB componenten zet je zelf sneller een project-specifieke applicatie op.
  • Gebruik van dezelfde componenten door verschillende partijen leidt tot eenduidigheid en vergelijkbaarheid van de numerieke resultaten.
  • De inspanningen/kosten voor ontwikkeling, beheer en validatie worden gedeeld.
  • De D-Serie rekenharten met Python schil hebben een nieuwe flexibele licentievorm, die onbeperkt parallel gebruik mogelijk maakt, ook bij eigen toepassing als een ‘service’.

Ontwikkeltraject

Het ontwikkeltraject bestaat uit 2 fasen. In fase 1 (tot en met zomer 2020) worden de Python schillen om de D-Serie rekenharten ontwikkeld.  Bij toekenning van TKI subsidie start parallel ook de ontwikkeling van open-source componenten voor data-ontsluiting en -interpretatie.  In fase 2 (tot eind 2021) worden de componenten geëvalueerd en verbeterd.

Community met betalende kerngroep

De hele community krijgt toegang tot de gratis componenten van GEOLIB, die afkomstig kunnen zijn van verschillende partijen en personen. Een betalende kerngroep binnen de community bepaalt de ontwikkelkoers voor de gevalideerde componenten, waaronder D-Serie koppelingen. Per 10 februari 2020 bestaat deze kerngroep uit 17 deelnemers uit de wereld van aannemerij, ingenieursbureaus en waterschappen.

                

Voornaamste reden voor deelname aan de GEOLIB kerngroep is dat deze deelname vanaf zomer 2020 tot eind 2021 exclusief toegang geeft tot  speciale consoleversies van de 4 belangrijkste D-Serie programma’s (D-Stability 2019, D-Settlement, D-Sheetpiling, D-Foundation), inclusief een nieuwe, goed gedocumenteerde en volledige Python API. Deze speciale console versies (zonder grafische user-interface) zijn te gebruiken voor een onbeperkt aantal parallelle berekeningen en geven toegang tot alle modulen van voorgenoemde software.  Met aanvullende TKI subsidie zal daarnaast worden gewerkt aan open-source componenten voor data-ontsluiting (BRO/AHN/NHI/GIS) en data-interpretatie (CPT en lab).  De kerngroep bepaalt daarbij weer de prioriteiten. Met de totale set worden vanaf eind 2020 naar verwachting keten-toepassingen mogelijk zoals hieronder weergegeven.

Mogelijke keten-toepassing van GEOLIB componenten

Meedoen?

Wil je meedoen aan de kerngroep of aan de omringende community? Of heb je vragen? Meld je dan aan of stel je vraag door middel van een mail naar: geolib@deltares.nl.  We nemen dan contact met je op. De inschrijving voor kerngroepdeelname staat open tot eind maart 2020 voor wie op 18 november 2019 nog niet uitgenodigd was.

Zoek in deze ruimte

  • No labels

2 Comments

  1. De zeer inspirerende Geotechniekdag 2019 (op 5 november) stond in het teken van digitalisering en geautomatiseerd rekenen.  We werden er verwend met boeiende presentaties, waarin aansprekende voorbeelden en vergezichten.

    Tijdens de afsluitende discussie werd geconstateerd dat we het ontwikkelen van componenten beter samen kunnen doen dan ieder zelf het wiel uit te laten vinden. Een impliciet pleidooi om aan de GEOLIB community deel te nemen (smile).

  2. Kerngroep gestart, 10 februari 2020

    Op 10 februari is de betalende en bepalende kerngroep officieel van start gegaan, met (naast Deltares) maar liefst 17 deelnemende partijen.

    Tot eind maart stelt deze kerngroep de specificaties en de  prioritering voor de te bereiken resultaten vast. Daarop volgt de ontwikkelfase, waarin de kerngroep via het 'product owner'-team invloed houdt op de verdere keuzes tijdens het ontwikkelproces.

    Extra deelnemers aan de   kerngroep blijven intussen welkom.  Heb je daarvoor belangstelling, geef die dan aan via geolib@deltares.nl. Voor wie op 18 november (overleg met kandidaat-leden) niet was genodigd staat de inschrijving  open tot eind maart 2020.