Home

H1130 - Estuaria

Algemeen

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Estuaria

Regio

Nederland

Watersysteem

kustwateren

Natuurparameter

Vegetatie- en habitattypen

HR nr

H1130

Factsheet opgemaakt door

K.E. van de Wolfshaar

 

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Goed ontwikkelde estuaria worden in ons land op twee plaatsen aangetroffen. Dit zijn het Eems-Dollard estuarium in de Waddenzee en het estuarium van de Westerschelde. De Nieuwe Waterweg bij Rotterdam is een kunstmatig aangelegd estuarium. #1.

Milieurandvoorwaarden

Estuaria zijn de benedenstroomse delen van rivierdalen die onder invloed staan van zeewater en de werking van getijden. In tegenstelling tot habitattype H1160 - Grote baaien is er een sterke invloed van zoet rivierwater. Door de menging van rivierwater met zeewater ontstaat een zout-zoet gradiënt, waarbij de verste invloed van zout water stroomopwaarts de grens van het estuarium vormt;
de verste invloed van zoet water stroomafwaarts vormt de grens met het mariene systeem. Estuaria vormen een ecologische eenheid met de omringende terrestrische kusthabitats (schorren en kwelders). Deze aan de rand van de estuaria gelegen habitats zijn evenwel beschreven als zelfstandige habitattypen (H1310 - Zilte pionierbegroeiingen, H1320 - Slijkgraslanden en H1330 - Schorren en zilte graslanden) en worden dus niet tot het type 'estuaria' gerekend.
Estuaria zijn, dankzij de variatie in milieu, de doorgaans beschutte ligging, de hoge voedselproductie en (onder meer voor vissen) de lagere predatiedruk, rijker aan soorten dan de aangrenzende zeegebieden. Voorbeelden van soorten die gebonden zijn aan dit brakke overgangsmilieu, zijn de wormen Tubifex costatus en Paranais litoralis. #1.

Beheer en ontwikkelingskansen

Dit habitattype is met name gevoelig voor veranderingen aan de stroomsnelheid en overstromingsfrequentie. Ook het veranderen van de invloed van zowel zout water als zoet water verandert het oppervlak van het estuarium.

Dosis-effect relaties

Estuaria zijn landschapselementen die moeilijk te vatten zijn met standplaatsfactoren. Het voorkomen van Klein en Groot zeegras is wel met standplaatsfactoren te voorspellen. Deze twee soorten zijn komen veel in estuaria voor.

 

Stroomdiagram

 

 

Dosis-effect relaties

Bar chart for Getijdeinvloed showing HGI by getijdeinvloed

getijdeinvloed

HGI

afwezig

0

aanwezig

1

Referentie: #1

Bar chart for Ecodistrict showing HGI by district

district

HGI

Esturariendistrict

1

anders

0

Referentie: #1
NB: het gaat hier om de indeling van Floradistricten volgens Van Soest/Weeda.

Aanwezigheid kenmerkende soorten

Groot zeegras en Klein zeegras zijn een belangrijke voedselbron voor veel organismen en daarmee een aanwinst voor dit habitattype. Daarom is de habitatgeschiktheid van Groot zeegras en Klein zeegras hier als extra dosis-effect relatie opgenomen. De dosis-effect relaties voor Groot zeegras en Klein zeegras zijn beschreven op de pagina's Groot zeegras - Zostera marina en Klein zeegras - Zostera noltii

XYline chart for Voorkomen Groot- en Klein zeegras showing HSI by Groot- en Klein zeegras (HGI)

Groot zeegras of Klein zeegras (HGI)

HGI

0

0

1.0

1.0

Referentie: #1

 

Onzekerheid en validatie

(warning) Deze dosis-effect relaties zijn niet gevalideerd.

Toepasbaarheid

Het is zeer lastig om een landschapskenmerk te beschrijven aan de hand van standplaatsfactoren. Om die reden is het informatiever om de geschiktheid van een gebied, aangemerkt als estuarium, voor zeegras te bepalen. Dit geeft een beeld van de kwaliteit van het estuarium omdat zeegras als voedsel dient voor veel vis, vogel en zeezoogdieren en bovendien beschutting biedt aan vis. De aanwezigheid van zeegras is daarmee een verrijking van een estuarium.

Voorbeeld project

Er is geen voorbeeldprojekt beschikbaar op dit moment.

Referenties

1 http://www.minlnv.nl/natura2000