Hier treft u (links naar) kennisdocumenten welke relevant kunnen zijn voor het beheren van uw kunstwerk. 

Beschikbare kennis op andere websites

Informatiepunt Leefomgeving

Het Beoordelings-en Ontwerp instrumentarium (BOI) wordt sinds 2023 door waterkeringbeheerders als hulpmiddel gebruikt om primaire waterkerende kunstwerken te beoordelen en ontwerpen. 

De documenten van het instrumentarium kunt u op het BOI-portaal vinden: Documenten BOI | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)


STOWA

Veel kennisdocumenten zijn ontwikkeld en beschikbaar gesteld door STOWA, het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders in Nederland. 

Specifiek voor het beoordelen van historische kunstwerken heeft STOWA het rapport Historische kunstwerken; Hulpmiddelen voor toetsers uitgebracht. In dit rapport worden hulpmiddelen aangereikt voor het beoordelen volgens de leidraad van de VTV.

Het rapport is hier te downloaden: Historische kustwerken; Hulpmiddelen voor toetsers | STOWA

Unie van Waterschappen

Een relevant document met betrekking tot het portfoliomanagement is de Handreiking Trajectaanpak. Dit document heeft tot doel beheerders te ondersteunen bij de stap na het afronden van de beoordeling op trajectniveau. 

Deze kunt u hier downloaden: Handreiking Trajectaanpak - Unie van Waterschappen









     

  



 



Kunstwerk Tijdreis

De kunstwerken in Nederland zijn veelal lange tijd geleden gebouwd. Om te achterhalen wat de sterkte van het kunstwerk is en te bepalen of het kunstwerk eventuele reststerktes heeft is het belangrijk om 'verhaal van het kunstwerk' te begrijpen. De volgende tijdlijn geeft een overzicht van de belangrijkste documenten tussen 1950 en nu.

Extra toelichting:

  • Veiligheidsmarges: Over de jaren zijn de veiligheidsmarges en normen voor betrouwbaarheid strenger geworden, vooral na de Watersnoodramp. Vanaf de jaren '90 wordt probabilistisch ontwerp steeds vaker gebruikt om onzekerheden beter te beheersen.
  • Reststerkte: Vanaf de jaren '70 wordt de reststerkte-analyse steeds belangrijker, met name voor renovaties. Dit helpt om te bepalen hoe kunstwerken kunnen blijven functioneren ondanks slijtage of beschadiging.



Overige documenten

Hieronder treft u een database van kennisdocumenten die niet beschikbaar zijn gesteld op het Informatiepunt Leefomgeving, STOWA of de Unie van Waterschappen, maar mogelijk welk relevant zijn voor de beoordeling of het ontwerp van uw kunstwerk. 



DOCUMENTEN

CIRIA, CUR, CETMET (2007). The Rock Manual, The use of rock in hydraulic engineering. Chapter 5. Physical Processes and design tools. 

Het handboek The Rock Manual, the use of rock in hydraulic engineering beschrijft in hoofdstuk 5 de methode van Pilarczyck om het kritieke debiet met betrekking tot de bodembescherming te berekenen. 

Bron: VKC-Water (kennisbank-waterbouw.nl)








Raakvlakken: ontwerpen, beoordeling, HTKW, BSKW


Werkwijze overstromingsrisico als gevolg van aanvaren (2021). Omgang met aanvaren van gesloten waterkerende kunstwerken binnen het Programma Rijkskeringen

De memo Werkwijze overstromingsrisico als gevolg van aanvaren is geen onderdeel van de WBI toets beoordeling, omdat nadrukkelijk gesteld is dat dit de eigen werkwijze is voor Rijkskeringen. Echter kan deze wel gebruikt worden ter inspiratie.

Bron: Rijkswaterstaat (RWS), Programma Rijkskeringen








Raakvlakken: ontwerpen, beoordeling, aanvaarrisico


  • No labels