Kennis over het gebied
Om plannen te kunnen ontwikkelen en hierover verantwoorde besluiten te kunnen nemen is veel kennis nodig. Er zijn antwoorden nodig op vragen zoals:

  • Hoe ziet het gebied er in de huidige situatie uit?
    Welke functies heeft het gebied?
  • Hoe ontwikkelt het gebied zich onder invloed van het huidige beheer?
  • Welke ontwikkelingen komen op het gebied af? Wat zijn de gevolgen van het veranderende klimaat? En van de toenemende ruimtelijke druk?
  • Welke effecten brengen eventuele maatregelen met zich mee op de
    verschillende functies van het gebied?

Tijd en schaal
Bij het beantwoorden van de verschillende vragen moet niet alleen gekeken worden naar de huidige situatie van het gebied. Het gebied is immers continu in ontwikkeling. Daarom is het van belang ook te kijken hoe het gebied is ontstaan en hoe het zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen, gezien wat op het gebied afkomt. Hierbij spelen verschillende tijdshorizonten. De extreem lange termijn, waarop de vraag speelt hoe we overleven in een omgeving met veranderde condities. Op weg daar naartoe spelen vragen en ontwikkelingen op de korte termijn, met de lopende projecten in het gebied, de lange termijn en de langere termijn. De keuzes voor de extreem lange termijn beïnvloeden de keuzes op de korte en lange(re) termijn. Omgekeerd is de ontstaansgeschiedenis van het gebied mede bepalend voor de verdere ontwikkelingsmogelijkheden.

Ook de schaal waarop naar het gebied wordt gekeken varieert. Sommige vragen kunnen op het niveau van het IJsselmeergebied als geheel worden beantwoord, andere vragen spelen op nationale of internationale schaal of juist op regionale of lokale schaal.

  • No labels