Om de Nitraat App te gebruiken voor EC-metingen zijn de volgende materialen nodig:

 • Hanna Dist4 EC-meter
 • Sticker met markers voor op de EC-meter
 • Smartphone met Nitraat App (app te downloaden uit de Google Playstore of iPhone store)
 • Beker/bakje om het monster uit de sloot te nemen.

Stappen voor het uitvoeren van de eerste meting

 1. Installeer de nitraat app. Je kan de app installeren via de Google App Store (voor Android) of de App Store (iOS)
 2. Zorg voor een Hanna Dist 4 EC-meter. Te koop via deze link of deze link (Figuur 1)
 3. Plak de sticker met markers op de EC-meter boven het scherm op het Hanna-logo (zie rode kader). De stickers zijn te verkrijgen door een mail te versturen naar simon.buijs@deltares.nl of zelfstandig te drukken met dit bestand.

Stappen voor het uitvoeren van een meting

 1. Neem een watermonster met zo weinig mogelijk modder, planten en beestjes uit de sloot. Spoel de beker voor gebruik eerst een keer goed om met het te bemonsteren water
 2. Zet de Hanna Dist4 EC-meter aan en zet hem in de beker
 3. Ga in de Nitraat App naar het fotoscherm
 4. Bij eerste meting: Voer het watertype in waarin u gaat meten. Het keuzescherm voor het watertype verschijnt alleen bij de eerste meting. Na het uitvoeren van de eerste meting is het mogelijk het watertype nog aan te passen bij het versturen van de meting.
 5. Voer de meting uit. Maak een scan van de EC-meter door op het scherm te klikken. Zorg dat de EC-meter scherp in beeld is en dat alle hoekpunten van de sticker herkend worden. Als het groene kader verschijnt kan de scan gemaakt worden door te drukken op de het scherm van uw Smartphone[1]. Maak de foto zo veel mogelijk uit de zon zodat er geen weerspiegeling in het beeld is.
 6. Controleer de EC-meetwaarde en verstuur de meting. Wanneer de meting niet goed wordt afgelezen annuleer dan de meting en maak een nieuwe foto. De concentratie wordt zowel in EC (mS/cm) als in chloride-concentratie (mg/l) weergeven[2]. Het is mogelijk tekst informatie toe te voegen onder opmerkingen voordat u de meting verstuurd.

De volledige gebruiksaanwijzing voor EC-metingen kunt u hier terugvinden.

                                

 1. Neem een watermonster         2. Plaats de EC-meter in de beker   3. Ga naar het fotoscherm.  4. Kies het watertype         5.  Voer de meting uit               6. Controleer de EC-meetwaarde en verstuur de meting


[1] Als u op het scherm van uw Smartphone klikt, verschijnt er een groen kader om het scherm en eventueel een rode stip naast de secondeteller. Nadat u geklikt heeft en het groene kader herkend is door uw Smartphone wordt de scan meteen gemaakt.

[2] Voor de omrekening van EC naar chlorideconcentratie gebruiken we de relatie zoals die is afgeleid voor concentraties in Zeeland door De Louw et al. (2011). Let op: deze relatie kan lokaal verschillen.

 • No labels