Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Section
Column
width60%

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Zannichellia sp.

Regio

Alle continenten behalve Antarctica

Watersysteem

zoet tot brak, matig tot voedselrijk water

Factsheet opgemaakt door

Clara Chrzanowski

Column
width20%


Zannichellia . (Bron: #1)

Column
width20%
 

Habitatbeschrijving

Zannichellia is een kosmopoliet en komt regelmatig verspreid in Nederland voor. Deze planten groeien op zonnige plaatsen in ondiepe oeverzones met matig tot zeer voedselrijk, hard water. Zannichellia groeit voornamelijk in stilstaand water, al kan het ook in zwak stromend water voorkomen (2#2, 3 #3). In Nederland groeien twee ondersoorten, te weten: Zittende Zannichellia (Zannichellia palustris spp. palustris) en Gesteelde Zannichellia (Z. palustris spp. pedicellata). Indien geen onderscheid mogelijk is op basis van afwezigheid van vruchten worden ze samen geteld als Zannichellia palustris s.l. (4#4 ). De planten zijn 10 tot 50 cm lang met sterk vertakte drijvende draadvormige stengels. De bladeren zijn maximaal 2 mm breed. Bloeitijd is van mei t/m september. Het substraat is voornamelijk zand of klei met een hoog percentage of organisch materiaal. Zannichellia heeft ondiep groeiende wortelstokken die zich in het voorjaar horizontaal uitbreiden en een dichte plantenmat vormen. Vanaf mei begint de verticale groei wat in een dik pakket van stengels en bladeren in de bovenste waterlaag kan resulteren (5#5). Door deze groeiwijze kan Zannichellia voor overlast zorgen bij recreanten.

Zittende zannichellia is kenmerkend voor zoete wateren, en groeit in Nederland vooral in het IJsselmeergebied, langs de grote rivieren, en in het westen van het land. De zaden behouden hun kiemkracht voor meer dan 5 jaar (2#2). Deze soort heeft kou nodig om te kieming, terwijl dit bij Gesteelde zannichellia niet het geval is (5#5). In het IJsselmeer groeit Zannichellia in ondiep (<1 meter), matig troebel water (extinctie-coëfficiënt 2-4 m-1) (#6).

Gesteelde Zannichellia is karakteristiek voor kleine, matig tot sterk brakke wateren (M31) (7#7). Het zwaartepunt van de verspreiding van deze ondersoort ligt in de brakke wateren en sloten in het Deltagebied en de noordelijke rand van Friesland en Groningen. Deze ondersoort verdraagt grote fluctuaties in het zoutgehalte, en groeit vaak samen met andere kenmerkende brakwatersoorten als Fijn Hoornblad (Ceratophyllum submersum), Zilte waterranonkel (Ranunculus baudottii) en soms ook Snavelruppia (R. maritima) en Spiraalruppia (R. cirrhosae). In brakke kustwateren is deze soort beduidend concurrentiekrachtiger dan Gesteelde Zannichellia (5#6). 

Dosis-effect relaties

Voor deze soort waren tot voor kort nog geen kennisregels beschikbaar. Op basis van een mixed model benadering zijn in 2014 kennisregels opgesteld. Meer details over de methode zijn terug te vinden in (#8) en (#9). Wat betreft het lichtklimaat zijn afzonderlijke dosis-effect relaties opgesteld voor zowel doorzicht als extinctie. Voor een toelichting op deze begrippen, zie de pagina’s doorzicht en extinctie.

...