Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

<vaststellen inlogprocedure>

De gebruiker kan controleren of hij verbinding heeft en kan starten met werken zodra in de balk met sessie gegevens het blokje X van roze naar groen verspringt.
Roze = bezig met verbinding maken met centrale database & initializeren applicatie
Groen = verbinding is gemaakt, er kan gestart worden met werken. 

 

1.2

...

Overzicht schermen Nationaal Water Model

1.2.1 Hoofdscherm (Deels herformuleren tot puntsgewijze instructies, zodat overzichtelijker wordt waar de nodige info staat).

Nadat het NWM is opgestart wordt het hoofdscherm getoond (figuur 1), in Delft-FEWS als de FEWS Explorer aangeduid. In dit scherm is in de bovenbalk een dropdown menu te vinden, met daaronder een toolbar met knoppen (zie ook figuur 2).  Aan de linkerzijde van het scherm zitten twee tabbladen:  'Interactive' en 'Data Viewer' . Bij het opstarten van het NWM staat automatisch het tabblad 'Interactive' open. Aan de rechterzijde bevind zich in default modus de kaartweergave. Deze kaart is opgebouwd uit een aantal kaartlagen zoals rivieren, kanalen en waterschappen. Daarnaast maakt de achtergrondkaart ook gebruik van openstreetmap. De kaart kan worden in- of uitgezoomd door aan het wieltje van de muis te draaien. De kaart kan worden verschoven door de kaart met de rechtermuisknop aan te klikken en vervolgens te verschuiven. Onderaan het hoofdscherm bevinden zich de knoppen 'Logs', die na aanklikken het meldingenscherm laat zien, en 'Forecaster Notes', waarin eigen meldingen kunnen worden aangemaakt. De onderste balk geeft gegevens over de huidige sessie weer, waaronder de gebruiker en de tijd.

...

Het tabblad 'Data Viewer' maakt het mogelijk om bepaalde selecties van tijdreeksen te maken. Na het selecteren van een databron en de bijbehorende locatie(s) en parameter(s) is het mogelijk om een grafiek op te starten tonen door op de knop 'Tijdreeksen bekijken' in de toolbar te klikken (figuur 2). Andere mogelijkheden om een grafiek op te starten zijn via het menu <Extra>, <Tijdreeksen bekijken>, of via de shortcut <Ctrl+D>. In de grafiek kan worden in- en uitgezoomd door met de muis een selectie te trekken of door aan het wieltje van de muis te draaien.

...

Figuur 3. Exporteren van tijdreeksen vanuit het tijdreeksen scherm.

 1.2.3 Gridweergave

In de gridweergave kan dynamische rasterinformatie worden getoond, zoals Waqua grids en NHI resultaten. Ook kunnen hier de tijdreeksen op polygonen worden getoond, waarbij de polygonen volledig worden ingekleurd afhankelijk van de actuele waarde. Ook kunnen de waarden van puntlocaties worden getoond. Door dubbel te klikken op een locatie in de gridweergave wordt de tijdreeks in een grafiek getoond. (Herfomuleren, onduidelijke info). 

De gridweergave kan worden gestart door op de knop 'Gridweergave' in de toolbar te klikken (figuur 2). Andere mogelijkheden om de gridweergave te starten zijn via het menu <Extra>, <Gridweergave>, of via de shortcut <Ctrl+G>. Figuur 4 laat de Gridweergave zien in dit geval voor het deelprogramma Rijnmond Drechtsteden (actuele kruinhoogten).

...

De workflows staan in geordend per onderdeel en scenario of strategie in folders in het tabblad 'Interactive'. De folders die de scenario's en referenties bevatten worden ook wel 'topology nodes' genoemd. Na het openen van een topology node scenario of strategie folder worden de bijbehorende workflows zichtbaar (figuur 5, 1). Vervolgens kunnen de De T0 (figuur 5, 2), 'Initial state' en 'Forecast length' kunnen worden aangepast, waarvan de laatste twee in het pop up scherm 'Taakuitvoer opties' (figuur 5, 2) te vinden zijn. Om Start een workflow te starten moet deze worden geselecteerd en moet door deze te selecteren en vervolgens op de knop 'Uitvoeren geselecteerd segment(groep)' geklikt worden te klikken (figuur 5, nummer 4), of kan gebruik de shortcut <Shift+F9> gebruikt worden. Een overzicht van hoe de . Het topologie venster geeft weer hoe verschillende workflows met elkaar verbonden zijn kan weergegeven worden in het topologievenstersamenhangen. Zie 2ook 1.2.118.

 

 

In tabel 1 en 2 zijn overzichten te zien van welke taken bij alle workflows horen en wat er precies gedaan wordt per taak staat verder uitgewerkt in de hoofdstukken Zoetwater  en Veiligheid.

...

We raden aan om in de Omschrijving van de Workflow/Taak de versie van het NWM op te nemen. Het is dan altijd duidelijk met welke versie van het NWM de berekeningen zijn gedraaid. In het geval er een export naar het Archief of Deltaportaal van de resultaten wordt gedraaid waarbij de NWM versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid afwijkt van de NWM versie waarmee de export wordt gedraaid zal dit aan de OpenDAP beheerder moeten worden doorgegeven. Deze persoon kan dan de versie in de geëxporteerde netCDF file aanpassen. De geëxporteerde netCDF file krijgt namelijk de huidige NWM versie mee en dus niet automatisch de versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid.

1.5 Wat is er nieuw in het NWM?

- Topologyscherm

- Koppeling KNMI'14

- Naamgeving scenario's

- Overzichtelijke structuur

- Koppeling waterbalanstools