Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Dit deel van de gebruikershandleiding bevat de instructies om snel aan de slag te kunnen met het NWM. Hierin wordt o.a. beschreven hoe het NWM opgestart kan worden, welke schermen beschikbaar zijn en hoe workflows gestart kunnen worden. Ook is beschreven waar de data uit het NWM opgeslagen wordt en hoe deze te openen is.

Uitgebreidere instructies voor Delft-FEWS functies zijn terug te vinden in de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

 

Table of Contents
stylenone
printablefalse

1.1 Opstarten Nationaal Water Model

Het NWM wordt gestart met de Application Launcher van Delft-FEWS (figuur X).

<vaststellen inlogprocedure>

De gebruiker kan controleren of hij verbinding heeft en kan starten met werken zodra in de balk met sessie gegevens het blokje X van roze naar groen verspringt.
Roze = bezig met verbinding maken met centrale database & initializeren applicatie
Groen = verbinding is gemaakt, er kan gestart worden met werken.  

 

<insert figure Application Launcher>

Voor het NWM zijn zes verschillende profielen gedefinieerd:

  • Zoetwater
  • Rivieren
  • RijnmondDrechtsteden
  • IJsselmeer
  • ZuidwestelijkeDelta
  • SystemManager

Per profiel kan worden ingelogd door het bijbehorende wachtwoord in te voeren. Het profiel van de System Manager heeft de meeste rechten en kan de berekeningen van verschillende deelprogramma’s starten en alle data in het Deltamodel bekijken. Voor de deelprogramma’s geldt dat een deelprogramma alleen de berekeningen kan starten en de data kan bekijken die bij het deelprogramma horen.

Na het inloggen in de FEWS Application Launcher verschijnt het scherm waar een gebruiker kan kiezen tussen Online (inloggen op het live systeem) of StandAlone (Figuur X). Met een klik op de knop <Launch Delft-FEWS> wordt vervolgens het systeem opgestart.

<insert figure StandAlone aanlog scherm> 

1.2 Overzicht schermen Nationaal Water Model

1.2.1 Hoofdscherm

...

 

Nadat het NWM is opgestart wordt het hoofdscherm getoond (figuur 1). In dit scherm is in de bovenbalk een dropdown menu te vinden, met daaronder een toolbar met knoppen Hieronder worden de belangrijkste onderdelen van dit scherm toegelicht:

  • Dropdown menu's. Deze menu's geven toegang tot alle schermen die geconfigureerd zijn voor het NWM.
  • Buttonbar (zie ook figuur 2).

...

  • Deze knoppen geven toegang tot veelgebruikte functies.
  • Tabbladen: 'Interactive (Forecast Displays)' en 'Data Viewer'

...

  • . Bij het opstarten van het NWM staat automatisch het tabblad 'Interactive' open

...

  • , hierin is te zien welke workflows beschikbaar zijn. In het tabblad 'Data Viewer' kunnen de resultaten van de workflows bekeken worden.
  • Kaartweergave. De kaart is opgebouwd uit een aantal kaartlagen zoals rivieren, kanalen en waterschappen. Daarnaast maakt de achtergrondkaart ook gebruik van openstreetmap. De kaart kan worden in- of uitgezoomd door aan het wieltje van de muis te draaien. De kaart kan worden verschoven door de kaart met de rechtermuisknop aan te klikken en vervolgens te verschuiven.

...

  • Logs. Na het aanklikken van deze knop wordt het meldingenscherm getoond.
  • Forecaster Notes. Hierin kunnen eigen notities worden aangemaakt.
  • Sessiegegevens. In deze balk is algemene informatie over het systeem terug te vinden, waaronder de gebruiker en de systeemtijd. Wanneer in de Operator-Client gewerkt wordt is in deze balk eveneens zichtbaar of de gebruiker verbinding heeft en kan starten met werken. In dat geval staat de systeem status op groen (zie figuur 1).
  • Meer informatie over het hoofdscherm is te vinden in het hoofdstuk FEWS Explorer van de Delft-FEWS User Guide.

Anchor
figuur 1
figuur 1

 

Figuur 1. Het beginscherm met de verschillende onderdelen.

...

Figuur 2. De knoppen van de toolbarbuttonbar: 1. Tijdreeksen bekijken, 2. Gridweergave, 3. Starten workflow, 4. Systeembeheer, 5. Management modelruns , 6. Topologie, 7. On-Line Help, 8. Het Archief (Geonetwork).

1.2.2 Data Viewer

Het tabblad 'Data Viewer' maakt het mogelijk om selecties van tijdreeksen te maken. Na het selecteren van een databron en de bijbehorende locatie(s) en parameter(s) is het mogelijk om een grafiek op te tonen door op de knop 'Tijdreeksen bekijken' in de toolbar buttonbar te klikken (figuur 2). Andere mogelijkheden om een grafiek op te starten zijn via het menu <Extra>, <Tijdreeksen bekijken>, of via de shortcut <Ctrl+D>. In de grafiek kan worden in- en uitgezoomd door met de muis een selectie te trekken of door aan het wieltje van de muis te draaien.

...

Figuur 3. Exporteren van tijdreeksen vanuit het tijdreeksen scherm.

 1.2.3 Gridweergave

In de gridweergave kan dynamische rasterinformatie worden getoond, zoals waaronder Waqua grids en NHI resultaten. Ook kunnen hier de tijdreeksen op polygonen worden getoond, waarbij de polygonen volledig worden ingekleurd afhankelijk van de actuele waarde. Ook kunnen de waarden van puntlocaties worden getoond. ruimtelijk worden getoond. Hierbij krijgen gebieden of puntlocaties een kleur op basis van de gemodelleerde of gemeten waardes. Door dubbel te klikken op een locatie in de gridweergave wordt de tijdreeks in een grafiek getoond. (Herfomuleren, onduidelijke info). 

De gridweergave kan worden gestart door op de knop 'Gridweergave' in de toolbar buttonbar te klikken (figuur 2). Andere mogelijkheden om de gridweergave te starten zijn via het menu <Extra>, <Gridweergave>, of via de shortcut <Ctrl+G>. Figuur 4 laat de Gridweergave zien in dit geval voor het deelprogramma Rijnmond Drechtsteden (actuele kruinhoogten).

...

De workflows staan geordend per onderdeel en scenario of strategie in folders in het tabblad 'Interactive'. Na het openen van een scenario of strategie folder worden de bijbehorende workflows zichtbaar (figuur 5, stap 1). De T0 (figuur 5,  stap 2), 'Initial state' en 'Forecast length' kunnen worden aangepast, waarvan de laatste twee in het pop up scherm 'Taakuitvoer opties' (figuur 5, stap 3) te vinden zijn. 

Start een workflow door deze te selecteren en vervolgens op de knop 'Uitvoeren geselecteerd segment(groep)' te klikken (figuur 5, stap 4), of gebruik de shortcut <Shift+F9>. Het topologie venster geeft weer hoe verschillende workflows met elkaar samenhangen. Zie ook 1.2.8.

 

Voor Veiligheid zijn de T0, Initial state en Forecast length Voor Veiligheid zijn deze default op de juiste datum-tijd gezet (de . De reden hiervoor is dat voor Veiligheid events worden events doorgerekend). Deze default instellingen kunnen gecontroleerd worden in een testwaarden tabel (link naar Testwaarden)standaard instellingen zijn te controleren met de Testwaarden tabel. Voor Zoetwater staat zijn ook de juiste voorkeurs datum-tijd tijden standaard ingesteld, hierbij geldt dat de berekening voor hele jaren moet worden uitgevoerd (1 jan januari tot 1 janjanuari). Voor meerjarige berekening berekeningen dient het expert scherm gebruikt te worden  worden (paragraaf 2zie 1.2.5, zie meerjarige berekeningen). Het instellen/aanpassen van de Initial state en Forecast length is in principe alleen bedoeld voor het uitvoeren van  testsommen, bijv. voor het draaien van kortere runs dan de standaard instellingen.

Start een workflow door deze te selecteren en vervolgens op de knop 'Uitvoeren geselecteerd segment(groep)' te klikken (figuur 5, stap 4), of gebruik de shortcut <Shift+F9>. Het topologie venster geeft weer hoe verschillende workflows met elkaar samenhangen. Zie ook 1.2.8 default instellingen.

 In tabel 1 en 2 zijn overzichten te zien van welke taken bij alle workflows horen; wat er gedaan wordt per taak staat verder uitgewerkt in de hoofdstukken Zoetwater  en Veiligheid.

...

Door de knop 'Starten workflow' in de toolbar buttonbar (figuur 2) aan te klikken, of via het menu <Extra>, <Starten Workflow>, of via de shortcut <Ctrl+M> wordt het scherm geopend waarbinnen workflows kunnen worden aangepast (Figuur 6). Een workflow kan worden geselecteerd in het dropdown menu onder <Taak>. Verder kan de T0 en de begintoestand van de workflow worden ingesteld. Optioneel kan er een omschrijving aan de taak worden meegegeven. Door op 'uitvoeren' te klikken wordt de taak gedraaid.


Meerjarige berekeningen (mbv knop 'Voorbereide taak uitvoeren...'):

Met deze knop kan je 'batchruns' uitvoeren voor ZW door een xml script te openen waarin de taken voor meerdere jarenstaan gedefinieerd. Standaard staat er Meerjarige berekeningen worden ingesteld middels de knop 'Voorbereide taak uitvoeren..' in het 'Starten workflow' scherm. Na een klik op deze knop kunnen 'batchruns' voor Zoetwater geselecteerd en vervolgens uitgevoerd worden. De meerjarige taken voor deze batchruns staan gedefinieerd in een xml script. Standaard staat een set aan batchscripts klaar voor een langjarige run (1981-2006). De (expert-)gebruiker kan ook zelf nieuwe batchscripts maken en gebruiken voor het starten van een meerjarige berekening.

<insert screenshot batchscript> (screenshot van batchscript toevoegen)

Meer informatie over het starten van workflows in het 'Start workflow' scherm is te vinden in het hoofdstuk Manual Forecast Display van de Delft-FEWS User Guide.

...

Het systeembeheer kan geopend worden door de knop 'Systeembeheer' in de toolbar buttonbar aan te klikken (figuur 2), via het menu <Extra>, <Systeembeheer>, of via de shortcut <Ctrl+S>.

...

Management Modelruns kan worden geopend door de knop 'Management Modelruns' in de toolbar buttonbar aan te klikken (figuur 2), via het menu <Extra>, <Management Modelruns>, of via de shortcut <Ctrl+F>.

...

De topologie kan worden geopend door de knop 'Topologie' in de toolbar buttonbar aan te klikken (figuur 2), via het menu <Extra>, <Topologie>, of via de shortcut <Ctrl+T>.

...

Het Archief is te bereiken via de website http://tl-tc063.xtr.deltares.nl:8080/geonetwork/srv/dut/main.home . Inloggen kan met de gebruikersnaam archive en het wachtwoord nwm-arch-geo. Op de pagina's Uitvoerparameters Veiligheid en Uitvoerparameters Zoetwater is terug te vinden welke NetCDF files geexporteerd worden. Informatie over zoeken in het Archief en het downloaden van de data is terug te vinden in de Gebruikershandleiding Geonetwork.  

De OPeNDAP server is te bereiken via de website http://opendap-dm1.knmi.nl:8080/thredds/catalog/deltamodel/catalog. .
 html?dataset=deltamodel. Deze bestanden zijn alleen bedoeld voor expert gebruik en worden hier niet verder toegelicht.

1.4 NWM versie van berekeningen

...

1.5 Wat is er nieuw in het NWM?

...

  •  Topologyscherm 

...

  • Koppeling KNMI'14 

...

  • Naamgeving scenario's 

...

  • Overzichtelijke structuur 

...

  • Koppeling waterbalanstools