Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Dit deel van de gebruikershandleiding bevat de instructies om snel aan de slag te kunnen met het NWM. Hier staat hoe het NWM opgestart kan worden, welke knoppen en schermen beschikbaar zijn en hoe workflows gestart kunnen worden. Ook is beschreven , waar de data uit het NWM opgeslagen wordt en hoe deze te openen is. Uitgebreidere instructies voor Delft-FEWS functies zijn terug te vinden in de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

...

  1. Dropdown menu's: Deze menu's geven toegang tot alle schermen die geconfigureerd zijn voor het NWM.
  2. Buttonbar: Deze knoppen geven toegang tot veelgebruikte functies (1. Algemene gebruikersinstructies).
  3. Knoppen voor het openen en sluiten van de tabbladen 'Interactive' en 'Data Viewer'. Bij het opstarten van het NWM staat automatisch het tabblad Interactive open. In dit tabblad is te zien welke workflows beschikbaar zijn. Een workflow is een set van één of meerdere taken die automatisch uitgevoerd worden na het activeren van de workflow. Het maken van een berekeningen kan bijvoorbeeld één van deze taken zijn. Voor meer informatie over het tabblad Interactive en het starten van workflows zie onderdeel 1.3 Berekeningen Workflows starten. In het tabblad Data Viewer kunnen de resultaten van de workflows vervolgens bekeken worden. Voor meer informatie over de Data Viewer zie onderdeel 1.2.2 Data Viewer.
  4. Geopend 'Interactive' tabblad (zie punt 3). 
  5. Kaartweergave: De kaart is opgebouwd uit een aantal kaartlagen zoals rivieren, kanalen en waterschappen. De achtergrondkaart maakt gebruik van OpenStreetMap. Op de kaart kan worden in- of uitgezoomd door aan het wieltje van de muis te draaien. De kaart kan worden verschoven door de rechtermuisknop op de kaart ingedrukt te houden en tegelijkertijd met de muis te bewegen.
  6. Logs: Na het aanklikken van deze knop wordt het meldingenscherm getoond.
  7. Sessiegegevens: In deze balk is algemene informatie over het systeem terug te vinden, waaronder de gebruikersnaam, de systeemtijd en de systeemstatus. Wanneer de systeemstatus op groen staat, is de gebruiker ingelogd en kan hij of zij starten met werken. In 1. Algemene gebruikersinstructies is de systeemstatus paars, wat betekent dat het systeem bezig is met synchronizeren. Voor de volledige beschrijving van de sessiegegeves zie het onderdeel Status Bar in het hoofdstuk FEWS Explorer van de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

...

Figuur 1.2. De knoppen van de buttonbar: 1. Tijdreeksen bekijken, 2. Gridweergave, 3. Starten workflow, 4. Systeembeheer, 5. Management modelruns, 6. Topologie, 7. On-Line Help, 8. De link naar het Archief (Geonetwork) en 9. De offline gebruikershandleiding.

1.3

...

Workflows starten

In het NWM kunnen workflows op een snelle en eenvoudige wijze gestart worden, maar is het ook mogelijk voor de expert gebruiker om een workflow eerst naar zijn of haar voorkeur aan te passen en dan pas te starten. Een workflow is een set van één of meerdere taken die automatisch uitgevoerd worden na het activeren van de workflow, waarvan bijvoorbeeld een berekening of het exporteren van data er één van kan zijn. Naast de beschrijving van deze manieren om workflows te starten, wordt in dit hoofdstuk ook ingegaan op het starten van meerjarige berekeningen.

1.3.1 Standaard

Er zijn twee manieren waarop een workflow snel opgestart kan worden: via het tabblad Interactive en via het Topology scherm. Het tabblad Interactive staat automatisch open bij het opstarten van het NWM en is altijd in en uit te klappen via de knop 'Interactive' aan de linker bovenkant van het scherm (1. Algemene gebruikersinstructies). Het topologie scherm kan geopend worden door de knop 'Topologie' in de buttonbar aan te klikken (1. Algemene gebruikersinstructies), via het menu <Extra>, <Topologie>, of via de shortcut <Ctrl+T>.

De standaard wijze van het opstarten van een workflow is via het tabblab Interactive. In dit tabblad staan de workflows in folders geordend per onderdeel, dan per gebied en als laatste per scenario. Zo is bijvoorbeeld in figuur 1.8 (1) de workflow 'Importeer randvoorwaarden' geselecteerd. Deze workflow bevind zich in de scenario folder '2015 - referentie'14', de gebiedsfolder 'Rijn' en de onderdeel folder 'Veiligheid'. Elke scenario folder bevat meerdere workflows. Hoe deze workflows met elkaar samenhangen, staat in een blokkenschema in het topologie scherm. 

1.3.1 Standaard

 

NWM versie van berekeningen

 

We raden aan om in de Omschrijving van de Workflow/Taak de versie van het NWM op te nemen. Het is dan altijd duidelijk met welke versie van het NWM de berekeningen zijn gedraaid. In het geval er een export van de resultaten wordt gedraaid waarbij de NWM versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid afwijkt van de NWM versie waarmee de export wordt gedraaid zal dit aan de OpenDAP beheerder moeten worden doorgegeven. Deze persoon kan dan de versie in de geëxporteerde NetCDF file aanpassen. De geëxporteerde NetCDF file krijgt namelijk de huidige NWM versie mee en dus niet automatisch de versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid.

 

 Topologie

De topologie geeft in een blokkenschema weer hoe verschillende workflows binnen een folder met elkaar verbonden zijn. Daarnaast kan een workflow vanuit dit scherm gestart worden.

 

Met een dubbele muisklik op het workflowblok kan een workflow vanuit dit scherm gestart worden. Wanneer een blok met een ander blok verbonden is door middel van een pijl, dan betekent dat dat de output van het blok aan de staartkant van de pijl noodzakelijk is voor het starten van het blok aan de puntkant van de pijl. Zo is bijvoorbeeld de output van de workflow LHM noodzakelijk voor het draaien van de workflow Export BIVAS (figuur 1.7). Met een dubbele muisklik op het workflowblok kan een workflow ook vanuit dit scherm gestart worden. In- en outzoomen in dit scherm kan door aan het muiswieltje te draaien. De topologie 

 

Welke workflows beschikbaar zijn is weergegeven in tabel 1.1 voor Zoetwater en tabel 1.2 voor Veiligheid. Wat er in elke workflow gebeurt staat verder uitgewerkt in de hoofdstukken Zoetwater 

De topologie kan worden geopend door de knop 'Topologie' in de buttonbar aan te klikken (1. Algemene gebruikersinstructies), via het menu <Extra>, <Topologie>, of via de shortcut <Ctrl+T>.

 

Een workflow is een set van één of meer taken die automatisch uitgevoerd worden na het activeren van de workflow. De standaard wijze van het opstarten van een workflow is via het tabblab 'Interactive'. In dit tabblad staan de verschillende workflows in folders geordend per onderdeel, per gebied en als laatste per scenario. Zo is bijvoorbeeld in figuur 1.8 (1) de workflow 'Importeer randvoorwaarden' geselecteerd. Deze workflow bevind zich in de scenario folder '2015 - referentie'14', de gebiedsfolder 'Rijn' en de onderdeel folder 'Veiligheid'. Hoe de workflows binnen een scenario folder met elkaar samenhangen is terug te vinden in het topologie venster (figuur 1.7). Welke workflows beschikbaar zijn is weergegeven in tabel 1.1 voor Zoetwater en tabel 1.2 voor Veiligheid. Wat er in elke workflow gebeurt staat verder uitgewerkt in de hoofdstukken Zoetwater  en Veiligheid.

Na het selecteren van een workflow kunnen de 'T0' (figuur 1.8 (2)), 'Initial state' en 'Forecast length' worden aangepast. De initial state en forecast length bevinden zich in het pop up scherm 'Taakuitvoer opties' (figuur 1.8 (3)). Voor zowel het onderdeel Veiligheid als het onderdeel Zoetwater zijn de T0, initial state en forecast length op de juiste datum-tijd gezet. Deze standaard instellingen zijn te controleren met de Testwaarden tabel op de Testwaarden pagina, welke onderdeel is van de Testprotocollen en terug te vinden is op de wiki van het NWM. Het instellen of aanpassen van de initial state en forecast length is in principe alleen bedoeld voor het uitvoeren van testsommen, bijvoorbeeld voor het draaien van kortere runs dan de standaard instellingen.

en Veiligheid.

Na het selecteren van een workflow kunnen de 'T0' (figuur 1.8 (2)), 'Initial state' en 'Forecast length' worden aangepast en kan een omschrijving aan de workflow worden meegegeven. De initial state, forecast length en omschrijving bevinden zich in het pop up scherm 'Taakuitvoer opties' (figuur 1.8 (3)). Voor zowel het onderdeel Veiligheid als het onderdeel Zoetwater zijn de T0, initial state en forecast length op de juiste datum-tijd gezet. Deze standaard instellingen zijn te controleren met de Testwaarden tabel op de Testwaarden pagina, welke onderdeel is van de Testprotocollen en terug te vinden is op de wiki van het NWM. Het instellen of aanpassen van de initial state en forecast length is in principe alleen bedoeld voor het uitvoeren van testsommen, bijvoorbeeld voor het draaien van kortere runs dan de standaard instellingen.

Zodra de gewenste workflow geselecteerd is en de juiste T0, initial state en forecast length ingevoerd zijn, kan de workflow gestart worden. Start een workflow door deze te selecteren en vervolgens op de knop 'Uitvoeren geselecteerd segment(groep)' te klikken (figuur 1.8 (4)), of gebruik de shortcut <Shift+F9>.  

We raden aan om in de omschrijving van de workflow de versie van het NWM op te nemen. Het is dan altijd duidelijk met welke versie van het NWM de berekeningen zijn gedraaid. In het geval er een export van de resultaten wordt gedraaid waarbij de NWM versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid afwijkt van de NWM versie waarmee de export wordt gedraaid zal dit aan de beheerder van het Archief moeten worden doorgegeven. Deze persoon kan dan de versie in de geëxporteerde NetCDF file aanpassen. De geëxporteerde NetCDF file krijgt namelijk de huidige NWM versie mee en dus niet automatisch de versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid.Zodra de gewenste workflow geselecteerd is en de juiste T0, initial state en forecast length ingevoerd zijn, kan de workflow gestart worden. Start een workflow door deze te selecteren en vervolgens op de knop 'Uitvoeren geselecteerd segment(groep)' te klikken (figuur 1.8 (4)), of gebruik de shortcut <Shift+F9>. 

Meer informatie over het tabblad Interactive is terug te vinden in het hoofdstuk Interactive Forecasting Displays van de Delft-FEWS User Guide.

Figuur 1.83. De volgorde van handelingen voor het starten van een workflow: 1. Het selecteren van een workflow, 2. Eventueel aanpassen van de T0, 3. Eventueel aanpassen van de initiële condities en forecast length en het toevoegen van een omschrijving, 4. Starten van de workflow.

Figuur 1.74. Het topology scherm.

 

Tabel 1.1. De workflows van Zoetwater.
De beschikbaarheid van een worflow is met een groen vinkje aangegeven.

Zoetwater

Landelijk

LHM

(tick)

LSM

(tick)

LSM light

(tick)

LTM

(tick)

export LKM (WQINT)

(tick)

BIVAS

(tick)

...

Meer informatie over het starten van workflows in het 'Start workflow' scherm is te vinden in het hoofdstuk Manual Forecast Display van de Delft-FEWS User Guide.


Figuur 1.95. Scherm voor het aanpassen van workflows.

...

In het NWM kunnen ook meerjarige berekeningen uitgevoerd worden. Dit type berekeningen moet voorgedenifinieerd worden met een XML script (figuur 1.10). Wanneer een XML script klaar is voor gebruik, kan deze met de knop 'Voorbereide taak uitvoeren..' in het 'Starten workflow' scherm geselecteerd en vervolgens uitgevoerd worden. Standaard staat een set aan XML scripts klaar voor meerjarige berekeningen voor Zoetwater. Voor een overzicht van deze scripts zie tabel 1.3.

Figuur 1.106. Stuk uit een XML script voor een meerjarige taak.

...

Meer informatie over de data viewer is te vinden in het hoofdstuk Data Display and Data Editor van de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

Figuur 1.37. Data viewer functionaliteiten: 1. Selecteren van de data in het 'Data Viewer' tabblad. 2. Het bekijken van de data. 3. De knop om de data in tabel vorm weer te geven. 4. Het exporteren van (geselecteerde) tijdreeksen. 

...

Meer informatie over de gridweergave is te vinden in het hoofdstuk Spatial Display van de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

 

Figuur 1.48. Gridweergave in het NWM: 1. Gridweergavescherm en 2. Het selecteren van de gewenste data.

...

Meer informatie over Management Modelruns is te vinden in het hoofdstuk 'Forecast Manager' van de Delft-FEWS User Guide.

Figuur 1.69. Management Modelruns met daarin het open tabblad 'overzicht voorspellingen'.

...

Meer informatie over het systeembeheer is te vinden in het hoofdstuk 'System Monitor' van de engelstalige Delft-FEWS gebruikershandleiding.

Figuur 1.510. Het systeembeheer scherm met daarin het open tabblad 'Log meldingen'.

...