Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Image Added

Inleiding

Op het gebied van waterveiligheid is er steeds meer aandacht voor “nature based” of “Building with Nature” (BwN) oplossingen als alternatief voor of aanvulling op traditionele benaderingen. BwN oplossingen kunnen niet alleen bijdragen aan duurzaamheid en verhoogde omgevingskwaliteit, maar ook een kostenbesparend alternatief zijn voor dijkverhogingen. Zo kan vegetatie in de vorm wilgenbossen in de uiterwaarden langs rivieren of mangrovebossen aan de kust de hydraulische belastingen op achterliggende dijken aanzienlijk verminderen. Potentieel kan dit de kosten voor dijkverhogingen en dijkbekledingen beperken. Echter, op dit moment is er nog een aantal kennishiaten dat de toepassing van vegetatie in ontwerp, beheer en toetsing van waterveiligheid belemmert. Eén van deze hiaten is de effectiviteit van vegetatie in het reduceren van de hydraulische belasting op dijken onder extreme condities. Veldmetingen onder deze omstandigheden zijn vrijwel niet beschikbaar en de meeste schaalmodellen zijn ongeschikt vanwege schaaleffecten.
Echter, recentelijk is met de Deltagoot een mogelijkheid ontstaan om op ware schaal te kunnen testen. In dit project kwantificeren we de effecten van wilgenvegetatie op het reduceren van de golfbelasting met proeven op ware schaal in de Deltagoot.

Doel

De doelstellingen voor het project zijn als volgt:

  1. Het kwantificeren van effecten van wilgenbossen op de hydraulische condities:
    De effecten van wilgenbossen op de hydraulische condities worden in kaart gebracht door verschillende golfcondities en waterstanden te testen op ware schaal in de Deltagoot. De condities worden zowel voor als achter het wilgenbos gemeten voor verschillende configuraties van de vegetatie (effect van stammen, effect van kruin, hoge dichtheid en lage dichtheid). Het wilgenbos is minstens 40 m lang met daarachter een stenen dijktalud.
  2. Het kwantificeren van de invloed van wilgenbossen op golfoploop op de dijk:
    Voor hoogwaterveiligheid is van belang wat uiteindelijk de invloed van de vegetatie is voor de hydraulische belasting op een dijk. Hiertoe wordt naast de golfparameters achter het wilgenbos ook de golfoploop op de dijk gemeten. Tevens wordt het verlies van biomassa van het wilgenbos tijdens de proeven bijgehouden als indicatie voor de robuustheid van het wilgenbos onder extreme omstandigheden.
  3. Modelvalidatie van golfreductie door vegetatie in numerieke modellen:
    Numerieke modellen, zoals XBeach en SWAN, voor interactie tussen golven, stroming en vegetatie worden gevalideerd aan de hand van de metingen. Deze stap is noodzakelijk om de resultaten van de proef op te kunnen schalen naar andere hydraulische condities, voorlanden en wilgenkarakteristieken dan die worden getest in de meetopstelling. Als de modellen voldoende gevalideerd zijn, kunnen deze op termijn worden ingezet voor ontwerp en toetsing van de golfdempende werking van vegetatie.

Aanpak

Projectfasering

Het project is opgeknipt in 2 fases:
Fase I: Proef
Fase II: Analyse

Voor fase I wordt TKI-toeslag ingezet in 2018 (uit grondslag 2016). Voor fase II wordt TKI-toeslag ingezet in 2019 (uit grondslag 2017). De toeslag voor fase II wordt pas toegekend na goedkeuring tijdens een beslismoment in najaar 2018.
 
Activteiten Fase 1 (2018):
– Januari-april: Samenwerkingsovereenkomst opstellen en proeven voorbereiden
– April-juni: Proefopstelling opbouwen
– Juli: Proeven uitvoeren
– Augustus: Proefopstelling afbouwen
– Juli-oktober: Resultaten analyseren
– November-december: Meetrapportage

Meetopstelling en meetplan

Volgt nog

Status

Volgt nog

Vervolgstappen

Volgt nog