Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Het consortium bestaat uit de volgende partijen, met nauwe relaties met het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI):

...


Belangrijkste uitgangspunten in de ontwikkeling

De belangrijkste uitgangspunten in de ontwikkeling van de nieuwe oppervlaktewater programmatuur zijn:

  • Open source ontwikkeling
  • Gebruik makend van bestaande, efficiente (open source) file formats

  • Visualiseerbare input & output (QGIS!)

  • Het product is zowel stand-alone als gekoppeld met grondwatermodellen te draaien

  • De rekencode wordt ontwikkelind in Julia, aanvullende scripts (pre- en postprocessing) in Python

Voorlopige tussenresultaten 

De software ('Ribasim') wordt in een open omgeving ontwikkeld  en gedocumenteerd. Tussenversies zijn daardoor voor een ieder in te zien en desgewenst al toe te passen. De software is te benaderen via GitHub - Deltares/Ribasim: Water resources modeling.  De De software wordt in maandelijkse sprintsessies verder ontwikkeld, waarbij het aantal functionaliteiten in 2023 geleidelijk zal toenemen en worden getest. De testen zullen worden gerealiseerd in 4 proefgebieden:  De Hooge Raam (waterschap Aa en Maas), het regionale watersysteem in de omgeving van Zutphen (waterschap RIjn en IJssel), de Bommelerwaard (waterschap Rivierenland) en een landelijke pilot rond waterverdeling (Rijkswaterstaat).  Voor de uitwerking in proefgebieden wordt eerst ook gewerkt aan een modelgenerator modelgeneratoren waarmee invoer kan worden gemaakt die kan worden toegepast met de nieuwe modelcode. Deze modelgeneratoren bouwen ten dele voort op andere ontwikkelingen (bijv. modelgeneratoren van HyDAMO). 

Eerste resultaten van de ontwikkelingen zijn gepresenteerd tijdens de iMOD userday (November 2022) en het NHI-symposium (Januari 2023) en op het iMOD symposium (juni 2023).

Planning van de werkzaamheden

Een voorlopige De oorspronkelijke globale planning van de werkzaamheden is hieronder weergegeven, deze zou doorlopen t/m december 2023. Momenteel wordt met de TKI partners besproken of het gewenst is de ontwikkeling en het werk in de pilots te laten doorlopen tot en met het eerste kwartaal van 2024.