Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Overzicht 3 showcases, zie poster

Samenvatting

GO-FRESH (Geohydrological Opportunities Fresh Water supply, ofwel 'Valorisatie kansrijke oplossingen voor een robuuste zoetwatervoorziening in laag Nederland') is een Kennis voor Klimaat project in de Zuidwestelijke Delta. Een consortium bestaande uit Deltares (trekker), Alterra, KWR, Acacia en Hogeschool Zeeland werkt aan het project 'Valorisatie kansrijke oplossingen voor een robuuste zoetwatervoorziening in laag Nederland'. Doel is te onderzoeken in onderzoekt in hoeverre lokale maatregelen de zoetwaterbeschikbaarheid voor landbouw kunnen vergroten in gebieden die onafhankelijk zijn van het hoofdwatersysteem. Hierbij wordt de ondergrond gebruikt voor opslag van het zoete water in perioden van wateroverschot voor gebruik in droge perioden. 

Dit project richt zich op twee hydrogeologische showcases/maatregelen in gebieden in de Zuidwestelijke Delta typen gebieden die door klimaatverandering waarschijnlijk sneller onder druk komen te staan: a. gebieden met kreekruggen met een wat diepere lens en a. gebieden met zoute kwel en dunne regenwaterlenzen (Figuur 1). Binnen GO-FRESH zijn 3 showcases gestart:

  1. De Kreekrug Infiltratie Proef: toename zoetwatervoorraad in kreekrug door infiltratie oppervlaktewater (Figuur 2).
  2. The Freshmaker: toename zoetwatervoorraad in een kreekrug door injectie zoetwater en onttrekking zout grondwater (Figuur 3).
  3. DRAINS2BUFFER: vergroten/behouden zoetwatervoorraad dunne regenwaterlenzen door slimme diepe drainage (Figuur 4).

Het gaat om twee typen proeven: 1. vergroten zoetwatervoorraad in kreekruggen en 2. robuuste regenwaterlenzen in zoute kwelgebieden. Het project kijkt ook naar de opschaalbaarheid van de oplossingen: naast hydrologische ook economische haalbaarheid. Tevens worden stakeholders nauw betrokken in het project om de innovatie direct in en met de praktijk te kunnen toetsen. Met dit onderzoek willen we naast het bieden van innovatieve oplossingen voor de huidige en toekomstige zoetwatertekorten ook bijdragen aan de economische vooruitgang van landbouwgebieden en anticiperen op lokale en regionale beleidsvragen.

De provincie Zeeland, ZLTO, de Waterschappen Scheldestromen en Brabantse Delta en Scheldestromen, de gemeente Schouwen-Duiveland en STOWA dragen allemaal bij aan het project, van een financiele bijdrage tot het inbrengen van lokale gebiedsspecifieke expertise, het regelen van vergunningen en het verzorgen van kleine waterhuishoudkundige maatregelen.

...