Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

Inleiding

Column
width80%

In het project

Wiki Markup
{import:NavigationMenu} h3. Inleiding {column:width=80%} In het project

KPP-B&OKust

is

data

verzameld

met

betrekking

tot

de

kust.

Om

de

data

van

verschillende

bronnen

met

elkaar

te

kunnen

vergelijken

en

de

data

eenvoudiger

te

kunnen

analyseren,

is

de

data

omgezet

naar

een

uniform

standaard

formaat

(NetCDF),

en

volgens

de

Open

Earth

filosofie

(

[

http://openearth.deltares.nl

]

)

opgeslagen

in

een

openbaar

toegankelijke

internet

database

(

_

Links

_

in

het

keuzemenu

aan

de

linkerzijde).

Aanvullend

is

de

data

in

grafiek

\

-

en

kaartvorm

ontsloten

met

behulp

van

zogenaamde

OGC

kml

feeds

(oftewel

Google

Earth

feeds);

ook

deze

zijn

via

het

internet

openbaar

toegankelijk

(

_

Kustviewer

GE

_

in

het

keuzemenu

aan

de

linkerzijde).

De

kustdata

vormt

een

belangrijke

basis

voor

morfologische

analyses

en

een

belangrijke

(onderbouwing)

voor

de

Rijkswaterstaat

Beheerregisters

die

als

onderdeel

van

KPP-B&OKust

opgesteld

worden.

Via

de

OpenEarth

database

en

de

Google

Earth

feeds

is

de

verzamelde

data

toegankelijk

voor

een

breed

publiek.

Meer

informatie

over

het

project

KPP-B&OKust

is

te

vinden

onder

_

Links

_

in

het

keuzemenu

aan

de

linkerzijde.

\\ \\ De database en de visualisatie van de Nederlandse Kust zijn in ontwikkeling. Deze wiki vormt een testomgeving; de kwaliteit van data kan nog niet volledig gegarandeerd worden. Voor vragen en / of feedback kan contact opgenomen worden met [mailto:Ankie.Bruens@Deltares.nl]. In de volgende paragraaf staan de principes van de OpenEarth database toegelicht. h3. OpenEarth principe {section} OpenEarth bestaat uit een integrale aanpak voor data en scripts. Hoewel het vaak over complexe data gaat, is de basisstructuur van OpenEarth eenvoudig gehouden. OpenEarth streeft erna om te werken met webservices zoals weergegeven in onderstaande figuren. Er zijn drie webservices: Voor visualisatie (3) wordt veelal gebruik gemaakt van [OGC kml feeds|http://www.opengeospatial.org/standards/kml] (ook wel aangeduid als Google Earth feeds). Voor gepubliceerde data (2) wordt een OPeNDAP server gebruik. Voor ruwe data en de scripts (1) is een Subversion repository beschikbaar. *Gebruikers* volgen doorgaans de route 3  > 2 > 1. De *ontwikkelaars* volgen daarentegen de route 1 > 2 > 3. De ruwe data wordt aangevuld met metadata en met behulp van scripts omgezet in een goed bruikbare database (netCDF). Deze database sluit aan op de beschikbare open-source-standaard en wordt via internet beschikbaar gesteld. Klik [hier|http://public.deltares.nl/display/OET/Data] om te zien welke internationale standaard toegepast wordt. Voor meer informatie over de OpenEarth database klik [hier|http://www.openearth.nl/]. !OpenEarth123workflow3_small.png|height=300px! !Data Standards Workflow_small2.PNG|height=300! {column} {column:width=20%} {column} {section}



De database en de visualisatie van de Nederlandse Kust zijn in ontwikkeling. Deze wiki vormt een testomgeving; de kwaliteit van data kan nog niet volledig gegarandeerd worden. Voor vragen en / of feedback kan contact opgenomen worden met Ankie Bruens. In de volgende paragraaf staan de principes van de OpenEarth database toegelicht.

OpenEarth principe

Section

OpenEarth bestaat uit een integrale aanpak voor data en scripts. Hoewel het vaak over complexe data gaat, is de basisstructuur van OpenEarth eenvoudig gehouden. OpenEarth streeft erna om te werken met webservices zoals weergegeven in onderstaande figuren. Er zijn drie webservices: Voor visualisatie (3) wordt veelal gebruik gemaakt van OGC kml feeds (ook wel aangeduid als Google Earth feeds). Voor gepubliceerde data (2) wordt een OPeNDAP server gebruik. Voor ruwe data en de scripts (1) is een Subversion repository beschikbaar. Gebruikers volgen doorgaans de route 3  > 2 > 1. De ontwikkelaars volgen daarentegen de route 1 > 2 > 3. De ruwe data wordt aangevuld met metadata en met behulp van scripts omgezet in een goed bruikbare database (netCDF). Deze database sluit aan op de beschikbare open-source-standaard en wordt via internet beschikbaar gesteld. Klik hier om te zien welke internationale standaard toegepast wordt. Voor meer informatie over de OpenEarth database klik hier.

Image Added Image Added

Column
width20%

Section