Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

De Waterhouderij is een concept van het Innovatienetwerk, Transforum en Aequator waarbij innovatienetwerk de samenwerking heeft is gezocht met WINN, het waterinnovatieprogramma van Rijkswaterstaat. De watertekort problematiek hangt af van een juiste balans tussen watervraag en wateraanbod. Innovaties die de watervraag reduceren, zoals een hogere zelfvoorzienendheid door de regio, kunnen leiden tot het uitstellen en wellicht afstellen van investeringen gericht op het vergroten van het wateraanbod. Voor Rijkswaterstaat kan dit leiden tot een kostenbesparing doordat er minder aanpassingen nodig zijn in het hoofdsysteem. In Tholen zijn agrariers afhankelijk van het nu nog zoete Volkerak-Zoommeer, maar vanwege de eutrofiering van het water wordt gekeken naar de optie om het meer te verzilten. Dat betekent dat er een andere oplossing voor de zoetwatervoorziening moet komen. Over zuiniger omgaan met zoet water door agrariers in een zoute omgeving is in 2007 een RWS brochure gemaakt genaamd "Zuinig met zoet".

Binnen WINN zal de haalbaarheid van de Waterhouderij worden onderzocht in de zilte omgeving (Zeeland). Zeeland is in beeld c.q. Zuidwestelijke Delta is geselecteerd omdat de zoetwaterbeschikbaarheid daar beperkt is. Gezien de verwachte klimaatverandering en ingrepen in het watersysteem (verzilten van Volkerak-Zoommeer) wordt verwacht dat de behoefte om de zoetwaterbeschikbaarheid te vergroten (oa. door vergroten meer zelfvoorzienendheid) zal toe nemen. Als pilotgebied is gekozen voor Walcheren. In het kader van Climate Proof Areas is er ook interesse getoond voor het concept de Waterhouderij op Schouwen-Duivenland. Voor de bedrijfseconomische aspecten wordt ook gebruik gemaakt van de resultaten van Aequator. Aequator heeft een aparte website ingericht rondom het concept "de waterhouderij".

Image Added

Beoogde producten zijn:

  • haalbaarheidsstudie (in de vorm van een verslag) - bedrijfseconomisch, hydrologisch
  • bundeling van verslagen, ppt's gekoppeld aan de workshops met stakeholders
  • kaarten waar metingen zijn gedaan en waar volgens de boeren waterberging mogelijk is
  • programma van eisen voor de waterhouderij
  • een lijst van aandachtspunten voor het waterschap.

Uiteindelijk is de bedoeling om tot een intentieverklaring te komen met agrarische ondernemers om tot een daadwerkelijke pilot over te gaan van de Waterhouderij.

Deelprojectleiding is in handen van Esther van Baaren van Deltares. Details en tussenproducten van de haalbaarheidsanalyse/pilot Waterhouderij Walcheren vind je hier.