Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

Op deze pagina treft u een lijst van mogelijke negatieve effecten die klimaatverandering kan hebben op ruintelijke functies. De lijst is opgesteld in de vorm van een WIKI. Het doel van deze lijst is:

Onderzoekers in staat te stellen om vanuit een basis uit vorige projecten een analyse van klimaatbestendigheid uit te voeren

Het idee om dit met een WIKI te doen is dat de lijst levend is. Nieuwe ervaringen uit studies kunnen toegevoegd worden aan deze lijst. De ervaringen tot nu toe hebben vooral betrekking op ruimtelijke inrichting en zijn geput uit de volgende projecten:

  • Klimaat in ruimtelijke keuzes (HotSpot Haaglanden 01: Opdrachtgever: Kennis voor Klimaat, uitvoerders: Arcadis, Deltares, Dura Vermeer, Erasmus Universiteit Rotterdam, Triple E)
  • Gebiedsspecifieke verkenning van effecten van klimaatverandering Haaglanden (HotSpot Haaglanden 06/12): Opdrachtgever: Kennis voor Klimaat, uitvoerders: Deltares, TNO, Alterra, Geodan Next, HKV
  • Risk management for Roads in a changing climate (RIMAROCC: Opdrachtgever: ERA-NET, uitvoerders: SGI, EGIS, Deltares, NGI)
  • Afwegen van klimaatbestendigheid in het Stadshavensgebied in Rotterdam (opdrachtgever: Adaptatieprogramma Ruimte en Klimaat, uitvoerder: Deltares)
  • M.Sc. studie van Daniel Kuttschreuter (Arcadis)

Aanvullingen uit onderzoekservaringen kunnen gestuurd worden Hieronder staat WIKI-klimaateffectenlijst per functie. Aanvullingen uit onderzoekservaringen graag sturen naar Hessel Winsemius (voornaam.achternaam at deltares dot nl) . De indeling is als volgten zullen dan zsm. doorgevoerd worden op de lijst. De lijst biedt de volgende informatie:

1. Problematiek: hier staat een korte beschrijving van wat kan gebeuren c.q. waarschijnlijker wordt in een veranderend klimaat
2. Waterthema: welk wateraspect is relevant voor de problematiek?
3. Tijdschaal: hoever vooruit moet gekeken worden om inzichtelijk te maken of het probleem relevant is of niet?
4. Ruimtelijke schaal: op welke ruimtelijke scha(a)l(en) moet dit probleem beoordeeld worden (bv. voor een polder is een primaire waterkering misschien wel belangrijk maar kun je er niet veel aan veranderen binnen de beoogde ruimtelijke ontwikkeling)
5. verantwoordelijke: wie is verantwoordelijk voor het probleem als het zich voordoet?
6. Andere belanghebbenden: wie heeft, behalve de functieeigenaar, belang bij het al dan niet functioneren van een functie (bv. hagelschade in glastuinbouw, de verzekeraar)
7. indicator: de door ons bedachte indicator die de hoedanigheid van het probleem aangeeft, en waarvan belanghebbenden kunnen zeggen bij welke drempel functioneren niet meer gegarandeerd kan worden
8. relatie probleem / klimaatverandering. Welk direct of indirect klimaateffect veroorzaakt het probleem?
9. Mogelijkheden voor berekeningen: als een indicator gekwantificeerd moet worden, hoe zou je dat dan kunnen doen? Dit kan soms direct uit klimaatverwachtingen, maar vaak is ook een model nodig om dit uit te rekenen

...