Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Fase 1 is afgerond in 2019. Deze fase is gefinancierd en ondersteund door een consortium bestaande uit Rotterdam, Waternet, RIONED en STOWA, waarbij aanvullende financiering is verkregen uit de TKI Deltatechnologie. De resultaten van fase 1 zijn opgenomen in TNO rapport TNO 2019 R10463 faalkansmodel persleidingen – Proof of Principle. De consortiumpartners hebben op basis van de resultaten van fase 1 aangegeven op dezelfde voet verder te willen gaan met fase 2.

In Q4 2023 is fase 2 afgerond. De resultaten zijn opgenomen in het rapport 'Faalkansmodel voor asset management van persleidingen - Fase 2' met kenmerk TNO 2024 R10084 15 januari 2024

...

Er wordt samengewerkt met de verschillende waterschappen en gemeenten die persleidingen in hun beheer hebben. De kennisinstituten TNO en Deltares werken samen met marktpartijen die gegevens van leidinginspecties aanleveren. Ook wordt samengewerkt met het bureau Partners4Urban Water, die een leidende positie hebben op het gebied van afvalwater.

CImage Removed Image Added   Image Removed Image Added  Image RemovedImage Added


Image Modified Image Modified Image Modified Image Modified Image Modified Image Modified


Output voorbeeld

...

View file
nameR10084_GEL TKI Deltatechnologie.pdf
height250
.

Conclusies

Het faalkansmodel biedt niet alleen de basis voor een accurate inschatting van de faalkans maar biedt ook de mogelijkheid om de beheerder inzicht te geven in het dominante faalmechanisme per leidingssectie. Dit inzicht kan de beheerder gebruiken om materegelen zoals vervanging of relining op te baseren, inspecties op te plannen of om mogelijke oorzaken van falen weg te nemen zoals het voorkomen van grote onderdruk door maatregelen tegen waterslag. De conclusie is dat het faalkansmodel persleidingen leidt tot realistische faalkansen en bovendien inzicht in de onderliggende processen. Dit maakt dat het faalkansmodel een krachtig middel is om professioneel beheer van persleidingen te ondersteunen.

Vooruitblik

Het faalkansmodel persleidingen is ontwikkeld met het oog op toepassing in de praktijk. Het model is echter geen kant-en-klaar softwarepakket maar meer een met diverse Python scripts ondersteund werkproces waarin bestaande software van Deltares en TNO worden benut. Op basis van feedback van de begeleidingscommissie en de positieve ontvangst op de STOWA/RIONED persleidingenbijeenkomst is het plan opgevat om een Community of Practice (CoP) op te richten of toe te voegen aan CAPWAT, waarin gebruikers van het faalkansmodel kennis en ervaring kunnen delen en waarin gebruikers kunnen worden opgeleid. Om dit mogelijk te maken zal een projectvoorstel gedaan worden voor fase 3 proof-of-producibility, waarin een groot aantal beheerders de vraagkant zal verzorgen en de uitvoerders de aanbodkant.