Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Recent zijn binnen het Interreg IV-B project Cliwat (www.cliwat.euhttp://www.cliwat.eu/) beide technieken operationeel gemaakt in een aantal Nederlandse deelgebieden in het kustgebied met als doel de initiele zoet-brak-zout verdeling nauwkeurig te karteren. Hierbij zijn de verkregen geophysische data vergeleken met andere meettechnieken zoals analyses grondwater, TEC-prikstok-metingen, boorgatmetingen en de zoet-brak en brak-zout grensvlakkarteringen van TNO (zoet-zout REGIS). Zowel in Schouwen-Duiveland en Perkpolder is de verdeling succesvol gekarteerd.
Het is nu mogelijk dat voor deelgebieden in het studiegebied rondom het Volkerak-Zoommeer vergelijkbare Airborne metingen worden uitgevoerd om de nulsituatie van de de zoet-brak-zout verdeling vast te leggen rondom het meer. Voordelen van deze technieken zijn: a. dat het een 3D beeld levert van de zoet-brak-zout verdeling tot een diepte van minstens 40m tot 150m onder het maaiveld, en b. dat de meting is te herhalen ná de uitvoering van een zout Volkerak-Zoommeer zodat een mogelijk verschil in de zoet-brak-zout verdeling (bijv. veroorzaakt door een andere waterpeil in het Volkerak-Zoommeer) indirect te bepalen is. In relatie tot 2D profielen met een beperkt aantal peilbuizen/boorgatmetingen is deze methode een kost-efficiente data-aquisitie.
Deltares heeft goede contacten met beide instituten en kan door de kennis opgedaan in het Cliwat project de data-aquistitie en transitie van EM data naar zoet-brak-zout date efficient begeleiden.

...