You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Drie aandachtsgebieden

De Quick Reaction Force heeft voor 2017 drie aandachtsgebieden geselecteerd. Dit zijn Ameland, Delfzijl en de Emmapolder

Ameland Noordwest

Ameland Noordwest is door de Quick Reaction Force geselecteerd met als doel om meer kennis te onwikkelen over de dynamiek van strand, duinen, kwelders en overwashgebieden en van het gedrag van het zogenaamde kustfundament en plaat-geul interacties. Ameland Noordwest ligt in het zeer dynamische Amelander Zeegat, waar afwisselend perioden van afslag en aangroei plaatsvinden als gevolg van het cyclisch verschuiven van de geulen in het zeegat, en het aanlanden van zandplaten op de eilandkop vanaf de buitendelta. Het strand en de duinen zijn in het noordwesten van Ameland de laatste decennia onderhevig geweest aan erosie. Dit wordt veroorzaakt door een zogenaamd divergentiepunt in het golfgedreven langstransport op de eilandkop. Rijkswaterstaat voert hier daarom regelmatig suppleties uit.

Delfzijl

Delfzijl is een kleine havenstad in het noorden van Nederland aan het Eems-Dollard estuarium. Hoogwater tijdens stormen blijkt bij Delfzijl lastig te voorspellen terwijl dit hier wel grote gevolgen kan hebben. De havenkade staat bij extreem hoogwater onder water en regelmatig moet de coupure in de dijk worden gesloten. Daarom is deze locatie door de Quick Reaction Force geselecteerd. Doel is een beter systeembegrip tijdens stormomstandigheden.

Emmapolder 

De Emmapolder is een voormalig waterschap in de provincie Groningen, ten westen van de Eemshaven. Het wordt beheerd door het waterschap Noorderzijlvest. De locatie Emmapolder is door de Quick Reaction Force geselecteerd om meer kennis te ontwikkelen over het effect van kwelders op de belasting van dijken. We verwachten dat de kwelder bij de Emmapolder de belasting op de achterliggende dijk doet afnemen. Er is echter nog onzekerheid over de mate van de reductie van de belasting op de dijk tijdens een normatieve storm, en daarmee de noodzaak voor mogelijke dijkverzwaring. 

 

 

  • No labels