Wat is het idee?

Het inzetten van ecologisch grout om loskorrelig sediment uit ondiepe binnenbochten te binden. Vervolgens wordt dit erosiebestendige sediment neergelegd in diepe buitenbochten, zodat de ondiepe binnenbochten verder eroderen.

Wat doet het?

Kalk neerslag wordt gebruikt om loskorrelig sediment te binden, waardoor de erosiebestendigheid van het sediment toeneemt. Bodemmateriaal uit de ondiepte kan worden verkleefd met ecologisch grout en vervolgens in het diepere deel van het traject worden gestort. Het effect is vergelijkbaar met de big bags.

Wat levert het op?

Momenteel worden ondieptes weggebaggerd, soms zelfs een aantal keer per jaar op dezelfde plek. Verkleven met ecologisch grout zorgt ervoor dat er minder gebaggerd hoeft te worden. Hierdoor ondervindt de scheepvaart minder hinder en wordt CO2 gereduceerd.

Toepassing

De werking van ecologisch grout is alleen getest met cement of waterglas als bindmiddel. Verder is het nog niet in de praktijk getest en toegepast.
Het grootste risico is dat de werking nog onzeker is, pilottesten en onderzoek is nodig. 
Een kansrijke plek voor een pilot is: In de IJssel op het traject Zutphen (km 935 – km 936) in de binnenbocht voor de ingang naar de Houtmerkplas.

Verdere informatie?

  • Deltares (2011): Projectvoorstel aanpassen erosie-bestendigheid Waalzand. Kenmerk 1205546-000-GEO-0001. 28 september 2011
  • Roosjen, R., Mosselman, E. Van der Brugge, R., Barneveld, H, Termes, P., 2013. Praktische voorbeelden van sedimentsturing in de IJssel, aanzet tot pilotprojecten op knelpunten.

Partners

Deltares

  • No labels