De grofzandbarrière 

In het grofzandbarrière (GZB) project onderzoeken we de kansrijkheid van een GZB als maatregel tegen piping. Piping treedt op wanneer grondwater door het zandpakket stroomt en korrels mee kan voeren. Hierdoor vormen kanaaltjes, pipes, die van benedenstrooms naar bovenstrooms kunnen groeien, onder de dijk door. Als deze pipes de bovenstroomse zijde bereiken en kortsluiting maken met het rivierwater neemt de stroming zodanig toe dat de pipes snel groter worden waardoor de dijk kan bezwijken. Het idee is om een GZB onder de dijk te plaatsen in het pad van de pipe. Doordat de grove korrels van de GZB minder makkelijk eroderen zal de progressie van de pipe naar bovenstrooms gestopt worden, waardoor kortsluiting met het rivierwater voorkomen wordt.

Om de sterkte van deze maatregel te bepalen voeren we experimenten uit waarin we de barrière daadwerkelijk tot bezwijken brengen. Dit doen we stapsgewijs in proeven op verschillende schalen, kleine schaal, medium schaal, en grotere schaal. Om de lokale waterspanningen te bepalen ter plaatse van de barriere op het moment dat deze in het lab bezwijkt simuleren we de proeven in DgFlow. Hiervoor gebruiken we zowel 2D als 3D modellen, waarin we de effecten van schaal, 3D effecten, en verschillende parameters, etc. op het bezwijken van de GZB te modeleren. Aan de hand de modellen willen we a) een faalcriterium van de GZB afleiden; b) de optimale afmetingen en eigenschappen van een GZB bepalen (doorlatendheid, korrelgrootte, sortering etc. ) en c.) voorspellen welk verval de GZB in het veld kan keren.

In de loop van dit project willen we ook DgFlow verder ontwikkelen, bijvoorbeeld om de progressie van de pipe beter te kunnen modeleren, ook in configuraties waarin een GZB aanwezig is. 

Het modelleren van de experimenten met grofzandbarriere met DgFlow: configuratie met barriere en mesh (in blauw) en verloop van stijghoogte.

Praktijkstudies

(Nog in te vullen)

  • No labels