You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Voor het onderhoud van de kust worden er jaarlijks suppleties uitgevoerd. Binnen het programma Beheer en Onderhoud van de Nederlandse kust (B&O kust) wordt daarom onderzocht hoe deze zandsuppleties en het gehele kustsysteem zich gedragen. Sinds 2019 wordt er binnen het programma ook gewerkt aan het in kaart brengen van de zandvoorraden die nodig zijn voor het kustonderhoud. Dit wordt gedaan door een ondergrondmodel, het Delfstoffen Informatiesysteem (DIS), te maken voor het gebied op zee waar zand gewonnen wordt, tussen de doorgaande -20 m lijn en 12 mijlgrens. Het DIS geeft informatie tot 12 meter diepte over de afzettingen die in de ondergrond aanwezig zijn: zand, klei of veen. Aanwezigheid van klei- of veenlagen kunnen storend zijn, en daarmee een beperking opleveren voor de zandwinning. Voor suppletie is de korrelgrootte van zand belangrijk en het DIS geeft informatie over de aanwezigheid van grover of juist fijner zand in het ondergrondmodel.

Aan het DIS wordt al sinds 2010 gewerkt door Deltares en TNO op initiatief van Rijkswaterstaat. Sindsdien is het model meerdere keren verbeterd, de meest recente versie van het model, dat het gehele gereserveerde zandwingebied bestrijkt, is DIS 2.1 uit 2018. Momenteel wordt gewerkt aan een grote update van het model, DIS 3.0, waarbij ook seismische data wordt meegenomen. Inmiddels is DIS 3.0 voor de kust van Zeeland in 2020 opgeleverd, Zuid-Holland staat voor 2022 op de planning. In de komende jaren wordt verder noordwaarts langs de kust gewerkt aan DIS 3.0.

De modellen DIS 2.1 en DIS 3.0 (voor Zeeland) zijn hieronder te downloaden, inclusief de bijbehorende rapportage(s). Van beide modellen zijn een voxelmodel en zogenaamde winbaarheidsgrids beschikbaar, voor DIS 3.0 is ook een geologisch lagenmodel beschikbaar. Achtergrond informatie over deze typen data is te vinden in de rapportages.


  • No labels