Huidige aanpak portfoliomanagement bij Waterschap Drents Overijsselse Delta

WDOD beheert hun kunstwerken door middel van een langdurig renovatieprogramma vanuit Waterbeheer/watersystemen dat jaarlijks 20 à 25 kunstwerken omvat. Hier wordt een bedrag van 13 miljoen per jaar voor vrijgemaakt. Deze kunstwerken komen in het renovatieprogramma wanneer het kunstwerk einde levensduur is of een functieverandering ondergaat. De kunstwerken worden in eerste instantie niet versterkt vanuit het oogpunt van waterveiligheid, maar vanuit de primaire functie, watersystemen. Hierdoor zitten er in dit programma voornamelijk stuwen en gemalen.  Wanneer de kunstwerken aan bod komen in het programma voor watersystemen, wordt ook meteen de waterveiligheidsfunctie meegenomen. Het renovatie programma bestaat uit een raamcontract met 3 verschillende aannemers. Door dit renovatie programma worden de kunstwerken sneller opgepakt dan wanneer ze aangemeld worden bij het HWBP. Recentelijk is geprobeerd om waterveiligheid en watersystemen meer te integreren, aangezien sommige kunstwerken zowel in het HWBP als in het renovatieprogramma voorkomen. Dit leidt tot leerervaringen en nieuwe inzichten waardoor soms een kunstwerk met een waterveiligheidsprobleem tussendoor is geglipt. Dit had gevolgen voor de tijdigheid van de subisidie-aanvraag. 

In het geval dat een kunstwerk uitsluitend een waterveiligheidsprobleem heeft, wordt het meegenomen in een dijktraject. 

 WDOD heeft in de huidige HWBP-programmering een project op de planning staan dat bestaat uit tientallen kunstwerken. Dit zijn veelal coupures die zijn afgekeurd op sterkte en stabiliteit en betrouwbaarheid sluiting, maar ook keermuren en schotbalken. De verkenning van dit project start in 2037. Hoewel momenteel tientallen kunstwerken op de planning staan, is het nog niet zeker hoe hoog de scope daadwerkelijk uit zal vallen. Verwacht wordt dat de scope lager uit zal vallen als er scherper naar de kunstwerken gekeken wordt tijdens de beoordeling in LBO-2. Naar verwachting zal de scope na 2035 veranderen.  

 

WDOD onderzoekt ook alternatieve aanpakken. Zo loopt er bij de Oorgatsluis een onderzoek om de beste aanpak te bepalen. Ze overwegen een Fast-Lane procedure om te evalueren hoelang deze duurt, hoeveel capaciteit deze vereist en welke extra kosten hiermee gemoeid zijn in vergelijking met de directe oplossing via Beheer&Onderhoud 


Contactpersoon:


Mogelijk datalek bij waterschap Drents Overijsselse Delta - RTV Drenthe

  • No labels