You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 13 Next »

Terug naar hoofdpagina Piping


Deze pagina geeft een overzicht van vragen en antwoorden welke gestuurd zijn aan DIV Piping. Vragen met betrekking op de verschillende publicaties zijn te vinden onder TECHNISCHE OPLOSSINGEN, zie:

Vragen aan De Innovatieversneller kunnen worden gestuurd naar div@wsrl.nl. Vragen over piping worden door het strategieteam Piping opgepakt. Zij nemen contact op met de vragensteller. Soms kan direct een antwoord worden gegeven, in andere gevallen wordt de vraag voorgelegd aan een expert of in een workshop besproken. De antwoorden en memo’s worden, nadat deze zijn gereviewd en besproken in het strategieteam, op de WIKI van De Innovatieversneller gepubliceerd. 

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.


Toepassen Decision Support Framework bij interpretatie resultaten analyses met D-Geo Flow

  • Met D-Geo Flow kan de veiligheidsopgave van de Lekdijk op het traject Culemborg – Beatrixsluis scherper worden bepaald. Aan De Innovatieversneller is gevraagd hoe de resultaten moeten worden geïnterpreteerd, welke veiligheidsfactoren moeten worden gehanteerd voor bepaling van kritiek verval en pipelengte bij gebruik van D-Geo Flow.
  • Voor het toepassen van nieuwe (niet volledig uitontwikkelde) kennis, zoals D-Geo Flow berekeningen, is  de context van de specifieke situatie, van belang. De nieuwe kennis dient in perspectief te worden gezet met het totaal van (kennis)onzekerheden en de afspraken die rondom kennisonzekerheden die impliciet in de bestaande praktijk gelden. In samenwerking tussen Deltares, Kennis voor Keringen en USACE wordt een Decision Support Framework (DSF) ontwikkeld dat toepassing van nieuwe kennis in projecten ondersteunt. Een eerste versie van het DSF is als pilot gebruikt voor het beantwoorden van de vraag.
  • Voor beantwoording van de vraag zijn twee expert sessies georganiseerd.

Ontwerp van heaveschermen 


Voor het ontwerp van heaveschermen spelen verschillende kennisvragen. Dit leidt tot verschillende aanpakken die in projecten worden gehanteerd. In een workshop met het project GOWA en het project WOS is de probleemdefinitie omtrent het ontwerp van heaveschermen nader uitgewerkt. De resultaten van deze werksessie zullen ook landen in de Publicatie heaveschermen.


Een 3D ondergrondmodel voor parametrisch ontwerpen

  • In het HDSR Innovatieproject ‘Parametrisch Ontwerpen’ wordt een tool ontwikkeld waarmee een aantal stappen bij de toepassing van een 3D ondergrondmodel in een pipinganalyse, al of niet in combinatie met Dpiping, geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd. Het innovatieproject is gekoppeld aan het versterkingsproject Culemborg-Beatrixsluizen (CUB).
  • Automatiseren kan het werkproces behoorlijk vereenvoudigen. Te veel automatiseren is niet altijd zinvol en het verleden heeft aangetoond dat het centraal zetten van de tool of rekenmodel ongewenste effecten heeft. Door het project is daarom aan het de Innovatieversneller (DIV) en het Adviesteam Dijkontwerp aan het begin van het project advies gevraagd.
  • Het advies betreft twee onderdelen:
  • Het gebruik van een 3D model voor een 2D schematisatie voor pipinganalyses.
  • De omgang met onzekerheden bij het automatiseren van pipinganalyses.
  • Deze adviezen zijn tot stand gekomen in een tweetal werksessies met het Adviesteam Dijkontwerp.

Overige vragen

Sommige vragen worden direct telefonisch beantwoord. Voorbeelden van onderwerpen zijn hieronder getoond.

  • Toepassing kennis over voorlanden in beslisboom piping (HDSR)
  • Ontwikkeling van SoSEAL (HDSR)
  • Veilige Vecht, (WDODelta). Vraag naar stand van zaken lopende innovatieve maatregelen (GZB en andere filtertechnieken) en hulp bij te doorlopen stappen om diepploegen toe te passen als nieuwe innovatieve techniek.

Lopende vragen

  • Omgang met nieuwe kennis en onzekerheden in de pipinganalyse. Hoe omgaan met nieuwe inzichten in de fysica van de mechanismen (zoals opbarsten en 3D stroming), de relevante parameters (anisotropie, voorland) voor ontwerpen? Onder dit onderwerp vallen vragen zoals:
  • Zijn het kritieke verval Hc en de kritieke pipelengte Lc uit D Geo-Flow semi-probabilistisch toepasbaar én toelaatbaar voor ontwerpdoeleinden op niveau van vergunning onderbouwend en definitief ontwerp? (HDSR-CUB). Hiervoor wordt een workshop georganiseerd om te bekijken welke onzekerheden relevant zijn en hoe die meegenomen kunnen worden. Verslag komt op de wiki.
  • No labels