A1. Geologische opbouw van de kust

De geologische ontwikkeling van de kust en de daarmee samenhangende opbouw van de ondergrond, is sturend in onder andere de grootschalige ontwikke­ling van het Nederlandse kustsysteem, de migratie van getijdengeulen, diepe bodemdaling en relatieve zeespiegelstijging en de beschikbare hoeveelheid winbaar zand in de Noordzee.

Het is ook duidelijk dat op verschillende plekken langs de Nederlandse kust en in de getijdenbekkens de morfologische ontwikkeling sterk bepaald wordt door de lokale / regionale geologische opbouw van de ondergrond, met name als er in de ondergrond erosie-resistente lagen (ERL’s) voorkomen op dezelfde diepte als getijdegeulen. Hiervoor zijn de laatste jaren verschillende onderzoeken uitgevoerd. Aan het eind van 2021 moeten de volgende resultaten zijn bereikt:

Met het opleveren van de nationale kaart actieve ERL’s komt vier jaar werk aan de invloed van ERL’s samen. Vanaf 2022 wordt gewerkt aan de volgende items:

  1. Bekendheid geven aan de ERL kaart onder potentiële gebruikers:
    1. Een paper op basis van de bovenstaande opgeleverde producten schrijven en publiceren in bijvoorbeeld NJG.
    2. Er zullen overleggen / presentaties ingepland worden met kustmanagers van RWS Noord Nederland en RWS Zee en Delta. Deze overleggen dienen onder andere om te kijken of er locaties zijn waar extra onderzoek op locatie nodig is op basis van de ERL kaart. Deze overleggen zullen in Q1 van 2022 plaatsvinden, zodat er eventueel voor 1 juli 2022 scheepstijd aangevraagd kan worden voor 2023.
    3. Integratie van KPP-Geologie producten in de kustviewer
  2. Het uitzetten van nieuw onderzoek:
    1. Risico op zettingsvloeiing in kaart brengen
    2. Verdiepende studie naar ERL onder de Engelsmanplaat die bepalend is (geweest) voor de ontwikkeling van het Friese zeegat
    3. Vergelijking situaties
    4. Vervolg op D3D modelleren met focus op invloed ERL’s op systeemschaal.
    5. Uitwerken seismiek Nieuwe Schulpengat (stageplek student, eventueel uit te breiden met verwerking van DIS-seismiek)


A2. Bodemdaling, zeespiegelstijging

Hoofddoel van het onderzoek is een onderbouwde bijdrage van bodemdaling in de sedimentbehoefte in het kustfundament. Er is namelijk nauwe samenhang tussen de bodemdalingsgetallen en de gemeten zeespiegelstijging en dus met de sedimentbehoefte: de getijdenstations waar de waterstanden gemeten worden, worden beïnvloed door de bodemdaling daar ter plaatse. Daarnaast is er ook samenhang tussen de bodemdalingsgetallen van getijdenbekkens en sedimentimport naar de bekkens toe. De resultaten van het bodemdalingsonderzoek zijn daarmee direct relevant voor het begrijpen van het kustgedrag.

Er worden vijf hoofdonderwerpen binnen de Bodemdalingsmonitor onderscheiden, waarbij de nadruk per onderwerp per jaar kan verschillen. De Bodemdalingsmonitor is een langjarig programma, er is nog genoeg werk te doen de komende jaren. De onderwerpen zijn:

  1. Mate van bodemdaling en -volumes in het kustfundament en getijdenbekkens
  2. Verbeteren van de gebruikte bodemdalingsmodellen
  3. Validatie modellen middels monitoring
  4. Bijdragen aan verbetering monitoring
  5. Communicatie met zowel de technische gemeenschap als daarbuiten

In 2022 zal de nadruk liggen op onderwerpen 4 en 5.

Producten 2021:

Producten 2022: