{parent-space}DASHBOARD{parent-space}

{section}
{column:width=30px}
{column}

{column}

{composition-setup}

{deck:id=tabContents}
{card:label=Inleiding}

h3. Inleiding
Het grondwater in Nederland is op veel plaatsen brak tot zout. Dit is eigenlijk zeewater van enkele honderden tot duizenden jaren geleden dat in de ondergrond is achtergebleven toen de zee zich uit dit deel van ons land terugtrok. Door ontwatering van de bodem en de vele inpolderingen stroomt het zoute grondwater langzaam naar de oppervlakte.
h6. Verzilting
Dit proces wordt versneld door zeespiegelstijging, veranderingen in het klimaat, de verdergaande bodemdaling en menselijke invloeden als grondwateronttrekkingen. Het zouter worden van het ondiepe grondwater noemen we verzilting, en kan zorgen voor problemen voor de landbouw, de natuur en het waterbeheer. Het zoute grondwater stroomt naar het oppervlaktewater, dat met aangevoerd zoet water moet worden 'zoet gespoeld'. De meeste landbouwgewassen kunnen niet tegen zout water, waardoor er schade optreedt als het zoute grondwater tot in de wortelzone reikt. Wanneer er geen maatregelen worden genomen, zullen deze problemen in de toekomst op verschillende locaties in het Nederlandse kustgebied toenemen.
h6. Regionale en lokale processen
Onderzoek dat bij Deltares wordt uitgevoerd richt zich op zowel de regionale als lokale schaal en is zowel toegepast als meer fundamenteel. Op regionale schaal speelt de langjarige verandering in zoutconcentraties in het grondwatersysteem als gevolg van veranderingen in het klimaat, zeespiegelstijging of voorgenomen herinrichtingsmaatregelen. Belangrijke vraag is ook hoe deze verandering de zoutconcentraties in het oppervlaktewater beïnvloedt. Op lokale schaal kijken we met name naar de dynamiek van regenwaterlenzen, die drijven op zout grondwater. Deze regenwaterlenzen maken landbouw nu mogelijk in gebieden met veel zout in de ondergrond. Onderzoek van Deltares laat zien dat klimaatverandering en zeespiegelstijging het voortbestaan van deze regenwaterlenzen kan bedreigen. Een ander belangrijk onderwerp zijn zoute wellen, kortsluitingen tussen het diepe grondwater en het oppervlaktewater, die in grote mate bijdragen aan de verzilting in laaggelegen poldergebieden.
h6. Een brede benadering van verziltingsproblematiek
Deltares heeft een mooie combinatie voorhanden om de processen die spelen bij zoet-zout grondwater beter in de vingers te krijgen: innovatieve monitoringstools en -technieken (T-EC prikstok, EM-Slimflex, online continue meettechnieken) en ervaring in het veld; de modelleerervaring en de codes (o.a. MOCDENS3D) om dichtheidsafhankelijke grondwaterstroming en stoftransport te simuleren en om tegenmaatregelen ter compensatie van de verzilting door te rekenen; de expertise over het thema, opgebouwd in een groot aantal aansprekende projecten. Daarnaast is de uitgebreide geowetenschappelijke databestand DINO (met deklaagweerstanden, bodemparameters, geometrie van geo(hydro)logische lagen en legio kwaliteitsmetingen) gemakkelijk toegankelijk.

!rwl_concept_zomer.jpg|width=400,height=300!!rwl_concept_winter.jpg|width=300,height=300!

h3. Overzicht
[Projecten]
[Publicaties]
[Nieuws]
[Personen]

h3. Meer Informatie
Dr.ir. Gualbert Oude Essink
T 088335 7139
Gualbert.OudeEssink@deltares.nl

{card}
{card:label=Projecten}
{include:Projecten}
{card}
{card:label=Publicaties}
{include:Publicaties}
{card}
{card:label=Nieuws}
{include:Nieuws}
{blog-posts:60}
{card}
{card:label=Personen}
{include:Personen}
{card}

{card:label=Recently updated}
{recently-updated} 
{card}
h6. Navigate space
{pagetreesearch}
{pagetree}
{column}
{section}