Het thema Waterveiligheid richt zich op de kennis- en innovatiebehoefte op het gebied van waterkeringen, systeemgedrag rivieren, systeemgedrag kust, systeemgedrag IJsselmeergebied en waterveiligheidsprincipes. Dus op de beantwoording van kennisvragen gerelateerd aan:

  • Het ontwikkelen en beschikbaar stellen van kennis en toepasbare instrumenten voor de uitvoering en doorontwikkeling van het waterveiligheidsbeleid, en daarnaast om te leren van de toepassing en om deze te verbeteren.
  • Het ontwikkelen van kennis en toepasbare kaders op het gebied van waterveiligheid voor de uitvoering van de beheertaken en projecten van Rijkswaterstaat m.b.t. kust, rivieren, grote meren, estuaria, primaire en regionale Rijkskeringen.

Onderstaande figuur geeft een overzicht van het thema Waterveiligheid (klik op de figuur om te vergroten).

Het project  Versterking Onderzoek Waterveiligheid richt zich op overstijgende waterveiligheidsonderwerpen en die onderwerpen die niet in de aanpalende programma’s BenO Kust, BenO Wadden, BenO Rivieren, BenO Waterkeringen, Kennisprogramma Zeespiegelstijging (incl Zandige Kust), Integraal Rivier Management, Kustbeleid, Internationaal, BOI en Kennis voor Keringen zijn opgenomen. Verder behoren ook kennisvragen die “tussen de wal en het schip vallen” tot het domein van VOW: zij behoren niet eenduidig tot het domein van een afzonderlijke component maar zijn te belangrijk om te negeren.

Het project draagt bij aan de doelstellingen van het thema door object- en systeemgerichte kennisvragen te beantwoorden, en ook kennisvragen op het gebied van crisismanagement, slachtofferrisico’s, evacuatie, meerlaagsveiligheidsbenadering en risicobenadering.





  • No labels