Variatie aan methodes en technieken

De Quick Reaction Force maakt gebruik van de verschillende methodes om snel de benodigde gegevens te verzamelen. Dit kan zowel op afstand met remote sensing technieken als direct in het veld door middel van in-situ metingen. Ook berekeningen met golf- en stromingsmodellen zijn van groot belang om de situatie in kaart te brengen. 

 

Verwachtingen en berichtgeving

Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat verzorgt de dagelijkse waterberichtgeving. De afdeling Hydro Meteo Centrum (WMCN-HMC) verzorgt de berichten voor de Nederlandse kust, de Waddenzee, de Zeeuwse binnenwateren en het Rijn-Maasmond gebied.

Bij hoge waterstanden en/of rivierafvoeren start het WMCN met berichtgeving over de waterstandsverwachtingen richting waterbeheerders en andere belanghebbende organisaties. Op basis van deze berichtgeving kunnen deze organisaties tijdig maatregelen treffen.

Remote sensing technieken

X-band radar

X-Band radars staan al op veel locaties langs de Nederlanse kust, meestal op vuurtorens. Ook op de vuurtoren van Ameland staat een X-band-radar. Veel schepen zijn ook uitgerust met X-band radar. Uit X-band radarbeelden kan de bodemhoogte worden afgeleid. Deltares heeft hiervoor een methode ontwikkeld. Ook golf- en stromingsrichtingen kunnen worden afgeleid uit X-bandradar. De Quick Reaction Force maakt gebruik van deze techniek.

LIDAR

Met LIDAR kan snel en accuraat de hoogteligging van een gebied worden bepaald met behulp van een laserscanner. LIDAR is zeer geschikt voor kwetsbare en lastig begaanbare gebieden. LIDAR staat voor Laser Imaging Detection And Ranging. De Quick Reaction Force zet onder andere een helikopter in om de LIDAR-metingen uit te voeren.

 

ARGUS 

Een ARGUS monitoring systeem bestaat uit 4-5 videocamera's met 180 graden uitzicht. Hiermee kan ongeveer vier tot zes kilometer strand worden overzien. De camera's zijn gemonteerd op een hoge ligging langs de kust en is aangesloten op een computer die in verbinding staat met de buitenwereld.

 

In-situ metingen

Bodemhoogte

Bodemhoogte kan worden gemeten met RTK GPS op verschillende platformen. Op het water worden de metingen vanaf een boot of jetski gecombineerd met echo sounding technieken. Op het strand kunnen de metingen lopend of met een quad worden uitgevoerd. 

Golfhoogte

Golfhoogtes worden door Rijkswaterstaat structureel gemeten op vaste locaties langs de Nederlandse kust. De Quick Reaction Force voert daarnaast aanvullende locale metingen uit met druksensoren en golfboeien.

Meteorologie

Naast de gegevens uit het gebruikelijk meetnet van het KNMI worden door de Quick Reaction Force aanvullende meteorologische gegevens verzameld met locale luchtdrukmeters, windmeters en thermometers.

 

Modelberekeningen

XBeach

XBeach is een 2D-computermodel waarmee golven, stroming en morfologische veranderingen op het strand, de duinen en de daarachter liggende gebieden kunnen worden berekend voor stormcondities.

 

D-Hydro en Delft3D 

De D-HYDRO en Delft3D suites maken het mogelijk om 3D simulaties te maken van overstromingen, stormvloeden, orkanen, golven, wateroverlast door hevige neerslag, sediment transport en morfologie, waterkwaliteit en ecologie. Bovendien kan het de wisselwerking tussen deze processen modelleren.

 

 

  • No labels