1. De voorgestelde peilverhoging van het IJsselmeer is kostbaar (schatting ruim 6 miljard), omdat langs het gehele IJsselmeer en een deel van de IJssel niet alleen dijken moeten worden verhoogd en versterkt, maar ook allerlei voorzieningen in bijvoorbeeld jachthavens moeten worden aangepast en de bescherming van historische steden langs het IJsselmeer voor extra problemen zorgt.
  2. Verhoogde dijken zorgen ervoor dat de van oorsprong met het water verbonden Zuiderzeestadjes meer afgesloten raken van het water. Daarmee komt het cultuurhistorische karakter van deze stadjes onder druk te staan.
  3. Het meestijgen van het IJsselmeerpeil met het zeepeil is een tijdelijke situatie. Uiteindelijk zal bij een verder stijgen van het zeepeil men alsnog moeten gaan pompen.
  4. Het hoge IJsselmeerpeil levert ook een verhoogde kweldruk in een deel van de omringende polders die vervolgens van extra bemaling zullen moeten worden voorzien om droog te blijven. Dus tegenover spuien onder vrij verval staat extra bemaling in omringende polders. In droogmakerijen kan de brakke kwel toenemen wat een probleem is in relatie tot zoetwatervoorziening. Effecten op fundering en wateroverlast in stedelijk gebied.
  5. Een verhoging van het IJsselmeerpeil zorgt voor schade aan de natuur. Diverse soorten watervogels zullen problemen ondervinden in het voedselzoeken. Het IJsselmeer heeft een Europese beschermingsstatus (Natura 2000).
  6. Verhoogd peil levert een verlies op aan buitendijkse habitattypen en stranden (waterrecreatie!) langs het IJsselmeer. Overigens kan afhankelijk van de timing invoering van seizoensgebonden peil ook leiden tot positieve gevolgen vor bepaalde type natuur.
  • No labels