Publicaties
Vragen & Antwoorden
Gerede vragen
Op 1 februari 2024 is deze vraag besproken in een bijeenkomst over de grofzandbarrière (GZB) in Den Bosch. Er vonden werksessies plaats over 'Beheer & Onderhoud' en 'Ontwerp & Uitvoering', en in de middag stond de vraag centraal: 'Hoe nu verder met de GZB?'. Onder Achtergronddocumenten kun je het verslag van deze bijeenkomst en de presentaties vinden. Een aantal vraagstukken wordt opgepakt in het innovatieproject 'Grofzandbarrière'. Het doel van dit project is het vergroten van het toepassingsgebied van de GZB binnen HWBP in het algemeen en specifiek over het doorontwikkelen van de GZB binnen Programma Sterke Lekdijk.
Het project Groene rivier Well van waterschap Limburg heeft een situatie met een pipingopgave waarbij de gradiënten relatief laag zijn en de deklaag relatief dun is. Als alternatief voor een heavescherm of verticale filtertechniek, zou een horizontaal filter mogelijk een kansrijke oplossing zijn. Aangezien er in de Publicatie Filtertechnieken tot nu toe nog weinig aandacht is besteed aan horizontale filteroplossingen of filteroplossingen op taluds, heeft het project DIV gevraagd om mee te kijken naar deze situatie en de opgedane kennis te helpen verspreiden. De presentatie van het project staat hier. Daarnaast neemt DIV dit punt mee bij de actualisatie van de Publicatie Filtertechnieken.
Lopende vragen
Binnen het project Salmsteke van HDSR is een projectspecifieke OBOR ontwikkeld voor kunststof filterschermen. DIV is in 2023 gevraagd om mee te denken naar de doorontwikkeling hiervan, en de generieke toepasbaarheid voor de rest van Nederland. In 2025 gaan DIV en het project Salmsteke-Schoonhoven (SAS) aan de slag met het opstellen van een generieke OBOR waarbij een aantal generieke kennisleemtes worden gevuld.
De grofzandbarrière is als versterkingsmaatregel toegepast bij Gameren en Stad Tiel. Op het project Sterke Lekdijk (HDSR) wordt binnen het deelproject CUB de GZB verder doorontwikkeld. Het project heeft DIV gevraagd mee te helpen. In het project wordt getracht de uitvoerbaarheid en beheersbaarheid van de constructie te verbeteren. Daarnaast hebben ook de projecten TIWA (WSRL) en Ravenstein-Lith (WSAM) de maatregel in overweging genomen en zullen waar mogelijk aanhaken bij de ontwikkelingen binnen het innovatieteam van CUB. Met de ervaringen tot op heden binnen CUB en de andere projecten zal DIV in 2025/2026 de bestaande ontwerp en beoordelingsrichtlijn uit 2022 verder door ontwikkelen. Deze doorontwikkeling is opgenomen als een voorstel binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) van het HWBP.