Wat is het idee?

Het opvullen van diepe buitenbochten met big bags gevuld met lokaal sediment om de ondiepe binnenbocht te laten eroderen.

Wat doet het?

De spiraalstroming in de bocht verandert door de wijziging in de vorm van het dwarsprofiel met als resultaat dat de ondiepte van de binnenbocht erodeert. Als op 1/3de van de breedte van de rivier een erosiebestendige laag wordt aangebracht, dan levert dit een bodemverlaging over 2/3de van de breedte van de rivier op. Een verondieping van 1 meter zal dus ongeveer een verdieping van 0,5 meter opleveren. Het effect van de buitenbocht verondieping werkt verder benedenstrooms door over enige afstand.

Wat levert het op?

Momenteel worden ondieptes weggebaggerd, soms zelfs een aantal keer per jaar op dezelfde plek. De big bags zorgen ervoor dat er minder gebaggerd hoeft te worden. Hierdoor ondervindt de scheepvaart minder hinder en wordt CO2 gereduceerd. Daarnaast is het waarschijnlijk goedkoper dan regelmatig baggeren.

 

Toepassing

Dit idee is nog niet in de praktijk getest of toegepast. 
Nadeel van deze maatregel is dat het materiaal van de big bags een soort geotextiel is. Als een schip een big bag beschadigt, kan het textiel in de schroef komen en schade aan de schroef veroorzaken.
Een kansrijke plek voor toepassing is: In de IJssel op het traject Zutphen (km 935 – km 936) in de binnenbocht voor de ingang naar de Houtmerkplas.

Verdere informatie?

  • Roosjen, R., Mosselman, E. Van der Brugge, R., Barneveld, H, Termes, P., 2013. Praktische voorbeelden van sedimentsturing in de IJssel, aanzet tot pilotprojecten op knelpunten.

Partners

Deltares, HKV. 

  • No labels