Wat is het idee?

Het neerzetten van J-vormige vlechtwerken van palen en wilgentakken rond de kribben, waardoor de turbulente wervelstaat vermindert en de rivierbreedte versmalt. Hierdoor zal de erosie rondom de kribben afnemen en in de rivier juist toenemen.

Wat doet het?

De stroming voor de krib wordt opgevangen door het scherm en zal meer richting de as van de rivier worden geleid. Hierdoor neemt de stroomsnelheid van de rivier toe en erodeert de rivierbodem. Het opgenomen sediment zal benedenstroom weer worden afgezet, voornamelijk in de diepere delen. Verwacht wordt ongeveer 0,7 meter bodemverlaging wordt bereikt wanneer een rivier van 100 meter met 15 meter wordt vernauwd. Ook zorgt het scherm voor het afnemen van de turbulente wervelstaat, waardoor minder erosie rondom de kribkoppen optreedt.

Wat levert het op?

Momenteel worden ondieptes weggebaggerd, soms zelfs een aantal keer per jaar op dezelfde plek. Het neerzetten van J-vormige vlechtwerken zorgt ervoor dat er minder gebaggerd hoeft te worden. Hierdoor ondervindt de scheepvaart minder hinder en wordt CO2 gereduceerd. Verder wordt er gewerkt met natuurlijke bouwstoffen die langs de rivier kunnen worden gewonnen.

 

Toepassing

De maatregel wordt toegepast langs de binnenbocht bij Zutphen (km 936.2 – km 937) over een lengte van 350 meter.

Het grootste risico is dat het stroombeeld in de kribvakken zodanig verstoord wordt dat er een ander sedimentatiepatroon optreedt. Ook is het bevestigen van de J-vormige vlechtwerken aan de stenen kribben vaak niet mogelijk zonder veel breekwerk, daarom kan er ook gekozen worden voor een J-vormig voorzetscherm dat buiten de bodembescherming wordt neergezet. Gevaar is wel dat het scherm wegdrijft of dat golven van passerende schepen het scherm zodanig belasten dat het kapot gaat.

Verdere informatie?

  • Roosjen, R., Mosselman, E. Van der Brugge, R., Barneveld, H, Termes, P., 2013. Praktische voorbeelden van sedimentsturing in de IJssel, aanzet tot pilotprojecten op knelpunten.

 


  • No labels