Doel van het project
Het doel van het project is te onderzoeken of en op welke wijze recent ontwikkelde technieken en concepten in de huidige bodemsaneringspraktijk gebaseerd op natuurlijke processen (internationaal nature based remediation genoemd) toepasbaar kunnen worden gemaakt op verontreinigde locaties waar een conventionele sanering plaatsvindt, die nog steeds niet bevredigend is afgerond. Daarbij worden de kansrijke mogelijkheden om natuurlijk saneren te combineren met andere maatschappelijke opgaven benut, met name op het gebied van klimaat. Dat betreft met name klimaatadaptatie in de vorm van stedelijke groenvoorzieningen waarin optimale condities worden gecreëerd voor afbraak en vastlegging van verontreinigingen die tegelijk een functie vervullen voor waterretentie, recreatie, biodiversiteit, temperatuurregulering en daaruit voortvloeiend verbetering van woonomgeving en volksgezondheid. Maar ook wordt gekeken naar klimaatmitigatie door de mogelijke synergie met het toepassen van bodemenergiewinning en aquathermie. In samenwerking met Saxion Hogescholen, die hiervoor een RAAK-subsidie hebben aangevraagd, wordt onderzocht wat de mogelijkheden voor duurzame herontwikkeling van deze thans veelal slecht benutte locaties zijn. Dit alles moet resulteren in een breed toepasbare blauwdruk voor verantwoorde en duurzame afbouw van nazorg op bodemsaneringslocaties.
Innovativiteit
Publieke en private partijen werken al vanaf 2017 samen aan de afbouw van IBC-locaties. Zij concluderen echter dat ondanks hun inspanningen de afbouw slechts beperkt tot stand komt. Het is duidelijk dat hiervoor eerst nog een slag moet worden gemaakt. De daarvoor benodigde gereedschappen zijn in principe beschikbaar maar nog niet voor dit doel toegepast.
Afzonderlijke duurzame bodemsaneringstechnologieën zijn veelal gevalideerd in het lab en ook deels in het veld bij nieuwe saneringen. Ze zijn echter nog nauwelijks toegepast op oude saneringslocaties en met de kansrijke combinatie met het klimaatbestendiger maken van steden is vrijwel geen ervaring. Dit projectvoorstel sluit wel aan bij TKI Watertechnologieproject ‘Fytoremediatie als basis voor zuiverend groen in de stad’ (2020DEL003).
Integratie tot nieuwe concepten om zowel de bodem effectiever te saneren als het stedelijk leefmilieu te verbeteren is nog helemaal nieuw. Dergelijke concepten kunnen het beste vooral door middel van daadwerkelijke uitvoering in het veld worden getest, al is het dan op kleine schaal. Dat is wat dit project nu beoogt.
Partners
- Afvalzorg Deponie B.V.
- Gemeente Amsterdam
- Orvion B.V.
- Provincie Zuid Holland
- Stichting Bodembeheer Nederland
- Stichting Deltares (Delft)
- T&K
- TKI Deltatechnologie
Verwachtte resultaten
1 Nazorgafbouwontwerpen voor elke casus 2022 - 2023
2 Gerealiseerde proefopstellingen 2023
3 Rapport tussentijdse monitoringsresultaten 2024
4 Rapport bevindingen per locatie 2025
5 Breed toepasbare handleiding duurzame, waterrobuuste en klimaatbestendige nazorgafbouw 2025