Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

In het tabblad Interactive staan de workflows in folders geordend per onderdeel, dan per gebied en als laatste per scenario. Zo is bijvoorbeeld in figuur 1.3 (1) de workflow 'Importeer randvoorwaarden' geselecteerd, waarbij te zien is dat deze workflow zich bevindt in de scenario folder '2015 - referentie'14', de gebiedsfolder 'Rijn' en de onderdeel folder 'Veiligheid'.

Na het selecteren Het starten van een workflow kunnen de T0 (figuur 1.3 (2)), Initial state en Forecast length worden aangepast en kan een omschrijving aan de workflow worden meegegeven. De Initial state, Forecast length en omschrijving bevinden zich in het pop up scherm Taakuitvoer opties (figuur 1.3 (3)). gaat als volgt:

  1. Selecteer de gewenste workflowdoor deze aan te klikken. Welke workflows beschikbaar zijn is weergegeven in tabel 1.1 voor Zoetwater en tabel 1.2 voor Veiligheid. Wat er in elke workflow gebeurt, staat beschreven in de hoofdstukken Zoetwater en Veiligheid.
  2. Controleer en pas eventueel de T0 aan.
    Voor zowel het onderdeel Veiligheid als het onderdeel Zoetwater

...

  1. is de T0 op de juiste datum-tijd gezet.

...

  1. Klik op 'Taakuitvoer opties' om het pop up scherm voor de taakuitvoer opties te openen (figuur x). Controleer en/of pas de volgende onderdelen aan:
    1. De initial state. Vink voor het aanpassen van de initial state het vierkantje bij 'Select initial state' aan en selecteer één van de drie opties
      Voor het onderdeel Veiligheid staat de initial state automatisch op de juiste datum-tijd.
      De initial states van het onderdeel Zoetwater staan niet automatisch op de juiste datum-tijd. Pas deze dus altijd aan. Voor een succesvolle berekening moet de starttijd van een Zoetwater berekening altijd exact op 1 januari om

...

    1. 01:00:00 van het gekozen jaar

...

    1. beginnen.
    2. De forecast length.
    3. De omschrijving

...

    1. . We raden aan om in de omschrijving van de workflow de versie van het NWM op te nemen. Het is dan altijd duidelijk met welke versie van het NWM de berekeningen zijn gedraaid. In het geval er een workflow wordt gedraaid waarin de resultaten van het NWM geëxporteerd worden en de NWM versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid afwijkt van de NWM versie waarmee de export wordt gedraaid zal dit aan de beheerder van het Archief moeten worden doorgegeven. Deze persoon kan dan de versie in de geëxporteerde NetCDF file aanpassen. De geëxporteerde NetCDF file krijgt namelijk de huidige NWM versie mee en dus niet automatisch de versie waarmee de berekeningen zijn gedraaid. Voor meer informatie over het Archief zie: Het Archief (Geonetwork).

...

  1.  
  2. Start een workflow door deze te selecteren en vervolgens op de knop Uitvoeren geselecteerd segment(groep) te klikken (figuur 1.3 (4)), of gebruik de shortcut <Shift+F9>.

...

  1.  

Elke scenario folder bevat meerdere workflows en sommige workflows hebben input van andere workflows uit dezelfde scenario folder nodig om te kunnen draaien. Zo is bijvoorbeeld de output van de workflow LHM noodzakelijk voor het draaien van de workflow Export BIVAS. Indien bij het starten van een workflow de benodigde input daarvoor ontbreekt, verschijnt er een waarschuwingsscherm (figuur 1.4) en wordt de workflow niet gestart. Hoe de workflows met elkaar samenhangen, is terug te vinden in het Topology scherm (figuur 1.5).Wanneer in dit scherm een blok met een ander blok verbonden is door middel van een pijl, dan betekent dat dat de output van het blok aan de staartkant van de pijl noodzakelijk is voor het starten van het blok aan de puntkant van de pijl. Zo is bijvoorbeeld de output van de workflow LHM noodzakelijk voor het draaien van de workflow Export BIVAS.   Met een dubbele muisklik op het workflowblok kan een workflow ook vanuit dit scherm gestart worden. In- en outzoomen in dit scherm kan door aan het muiswieltje te draaien.Welke workflows beschikbaar zijn is weergegeven in tabel 1.1 voor Zoetwater en tabel 1.2 voor Veiligheid. Wat er in elke workflow gebeurt, staat beschreven in de hoofdstukken 

Zoetwater en VeiligheidTIP! De standaard instellingen zijn te controleren met de Testwaarden tabel. Deze tabel is onderdeel van het Testrapport Nationaal Water Model en terug te vinden op de wiki van het NWM.

Meer informatie over het tabblad Interactive en het Topology scherm is terug te vinden in het hoofdstuk Interactive Forecasting Displays van de Delft-FEWS User Guide.

...

Figuur 1.3. De volgorde van handelingen voor het starten van een workflow: 1. Het selecteren van een workflow, 2. Eventueel aanpassen van de T0, 3. Eventueel aanpassen van de initiële condities en forecast length en het toevoegen van een omschrijving, 4. Starten van de workflow.

Image Added

 

 

Figuur 1.4. Waarschuwingsscherm ontbrekende invoer.

...