Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

In dit project ‘‘CoP’ en praktijkonderzoek doorgroeibare verhardingen’ verzamelt een consortium van Deltares, Hanze Hogeschool, Tauw met en voor gemeenten (Leiden, Amsterdam, Tilburg, Eindhoven, Utrecht, Almere en Breda) data over het daadwerkelijk functioneren van doorgroeibare verhardingen. Er is nog geen kennis (over ( de variatie in ruimte en tijd) van infiltratiesnelheden van groene verharding en daarmee de kosteneffectiviteit voor de uitdagingen overstromingsproblematiek wateroverlast en droogte.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door als ‘evidence based’ participatief onderzoek: geïmplementeerde voorzieningen worden geëvalueerd in de praktijk en onderworpen aan veldonderzoek met diverse testen om nieuwe kennis te verwerven over de (hydraulische) prestaties in de tijd en getoetst aan de ambities van de gemeenten die gezamenlijk worden besproken in een Community of Practice. Aanvullend worden metingen gedaan naar vervuiling van de bodemlaag met XRF.

Het consortium voert in ClimateCafes (climatecafe.nl: interdisciplinair veldonderzoek in triple helix setting) metingen uit met hogescholen en gemeenten op meer dan 30 locaties in de gemeenten waarbij van diverse geïmplementeerde groene adaptatiemaatregelen de data worden verzameld en geanalyseerd in relatie tot hydraulische effectiviteit, kenmerken en omgevingsfactoren (dimensies voorziening, leeftijd, beheer, locatie factoren als wijktypologie, positie in straat etc). De ‘evidence based’ hydraulische resultaten (data gevisualiseerd met video beelden) worden opgenomen in een vrij toegankelijke database (ClimateScan.nl) en besproken in de CoP samen met de ervaringen (beheer, kosten) van de gemeenten.

...

Daarnaast wordt het inzicht rond de toepasbaarheid van doorgroeibare verhardingen vergroot doordat door de resultaten worden verwerkt te verwerken in de KBSToolbox.nl en de Kennisbank GroenBlauw zodat bij het ontwerpen van klimaatadaptatie de lessons-learnt worden meegenomen. Hieruit worden lessen getrokken voor Nederland: do’s and don'ts bij doorgroeibare verhardingen.

...

  • Meten: meten in de vorm climatecafes bij 5 gemeenten (50 30 locaties) met nieuwe meetmethoden
  • Weten: analyse van (hydraulisch) functioneren van doorgroeibare verhardingen
  • Opschalen: Delen van resultaten en ervaringen met doorgroeibare verhardingen om te komen tot opschaling

...

  • Locaties met doorlatende (focus op doorgroeibare) verhardingen in Nederland in database climatescan.nl[1]
  • Meetresultaten en kenmerken van alle onderzochte groene adaptatiemaatregelen
  • Ontsluiting van Meetresultaten en kenmerken in openbare database (ClimateScan.nl)
  • Meetprotocollen voor type gemonitorde groene adaptatiemaatregelen
  • Evidence based visualisaties van de groene adaptatiemaatregelen
  • Rapportage over het functioneren van groene adaptatiemaatregelen en concrete aanbevelingen voor verteringen en toepasbaarheid
  • Update KBS Toolbox (https://kbstoolbox.nl) en uitbreiding Kennisbank GroenBlauw 

Publicaties in vakbladen en nieuwsuitingen binnen nationale adaptatienetwerken.


Presentaties:

View file
nameTKI Praktijkonderzoek en COP doorgroeibare verhardingen - 06-10-2021.pdf
height250