Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Start van het

...

kennisprogramma

Rijkswaterstaat en Programma naar een Rijke Waddenzee hebben in 2016 een programma gestart voor de ontwikkeling van kennis over de morfologie van de Nederlandse Waddenzee en voor het inbedden hiervan in beleid en beheer. Naar de morfologische ontwikkeling van de Waddenzee wordt veel gemeten en divers onderzoek gedaan, veel van de inzichten bereiken echter niet altijd de doelgroep, of blijken niet helemaal geschikt om eenduidige plannen en beleid voor de Waddenzee te maken. Doel is daarom om de kennis over de morfologie van de Waddenzee op de lange termijn op een meer structurele en eenduidige manier te borgen en beschikbaar te maken voor het beleid, beheer, maar ook het gebruik van de Waddenzee. De inzichten kunnen helpen om van reactief beleid en beheer naar een meer proactieve aanpak te komen. Denk daarbij aan optimalisatie van vaargeulonderhoud, inzicht in ontwikkelingen en trends van het areaal geulen, platen en kwelders, de veranderingen in de zand/slibverhoudingen, etc. 

Resultaten

De afgelopen jaren hebben de werkzaamheden zich geconcentreerd rond een aantal deelprojecten of subonderwerpen:

...

Een overzicht van de producten die zijn uitgebracht als onderdeel van dit kennisprogramma is beschikbaar onder Producten.

Huidig onderzoek

In 2022 worden een aantal deelprojecten voortgezet en een aantal nieuwe deelprojecten opgestart. Voor de vaargeul Boontjes wordt een prognose gemaakt van de toekomstige baggervolumes en wordt onderzocht hoe het baggerbezwaar kan worden verminderd. In Natuurmonitoring worden verder gewerkt aan de digitale systeemrapportage en wordt een user case opgezet. Er wordt een kombergingsrapportage opgesteld voor het Eierlandse Gat. Daarnaast wordt een een prognose gemaakt van de te verwachten ontwikkeling van de westelijke Waddenzee (relevant voor vaargeulonderhoud rondom Harlingen), waarbij wordt samengewerkt met Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Ook wordt in 2022 een herijking gemaakt van het meerjarig onderzoeksprogramma binnen KPP.

Gerelateerde

...

projecten

Rijkswaterstaat en Deltares werken ook samen in het KPP programma ‘Beheer en onderhoud van de Nederlandse kust (B&O Kust)’. Het project heeft tot doel om onderzoeksvragen over suppleties te beantwoorden en de kennis over het kustsysteem uit te breiden en te verspreiden. Bekijk Bekijk hier de B&O Kust Wiki pagina voor de achtergrond en producten van dit KPP- programma.


Gallery
columns2
excludewaddenvogels.jpg
sortsize
reversetrue