Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De blankvoorn is een van de meest algemeen voorkomende vissoorten in de Nederlandse binnenwateren. Het verspreidingsgebied van de blankvoorn strekt zich uit over een groot deel van Europa en het noordelijk deel van Azië. In Europa loopt de zuidgrens noordoostelijk van de Pyreneeën, noordelijk van de Alpen en daarna weer zuidelijk over de Balkon tot diep in Siberië. Tot in het noorden van Europa kan de blankvoorn voorkomen, in het noorden van Schotland en het noordweseten van Noorwegen kom de blankvoorn niet voor. Ook in Ierland niet komt de blankvoorn van nature niet voor, door sportvissers is de blankvoorn hier uitgezet#1.
Voor verspreidingskaart zie figuur #10.

Voedselhabitat en strategie

...

Voor vissen, waar het voorkomen van waterplanten een rol speelt wordt gebruik gemaakt van de resultaten van MACROMIJ. De aanwezigheid van oeverplanten, van belang voor het habitat van de Snoek, is afkomstig uit ECOMIJ. Verder wordt gebruik gemaakt van de resultaten van de peilmodule, te weten: de gemiddelde waterdiepte in de zomer, waterdiepte in mei (blankvoorn ei & larvaal stadium) en de gemiddelde waterdiepte in maart/april (Snoek ei & larvaal stadium).

1

Anchor
121
2
van Breukelen, S., Habitat geschiktheid index model - De blankvoorn - Rutilus rutilus (L.) OVB oktober 1992

...

Schouten, W., 1992a. Habitat Geschiktheid Model: de Kleine modderkruiper Cobitis taenia. Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij. model herzien door J. Kranenbarg
Schouten, W., 1992b. Habitat Geschiktheid Model: de Ruisvoorn Rutilus erythropthalmus. Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij.

10

Anchor
10
10
|!verspreiding_blankvoorn_IUCN.png|align:left!bron: IUCN Redlist|