Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De rekenregels uit deze factsheet zijn van toepassing op de KRW-typen R4, R5, R6, R9, R10, R11, R12, R13, R14, R15, R17 en R18 (tabel 1.1)1. Voor deze watertypen gelden nagenoeg dezelfde antropogene invloeden, stuurvariabelen, maatlatten en vergelijkbare rekenregels en relaties met de maatregelen. De grote rivieren, droogvallende bovenlopen en bronnen zijn minder vergelijkbaar.

 

 


Tabel 1.1: Kenmerken van watertypen uit dit factsheet (Elbersen et al., 2003 en Van der Molen, 2004)

Watertype

Stroomsnelheid
(cm/s)

Breedte
(m)

Geologie
(>50%)

R5: Langzaam stromende middenloop/benedenloop op zand

<50

3-8

Kiezel

R6: Langzaam stromend riviertje op zand/klei

<50

8-25

Kiezel

R10: Langzaam stromende middenloop/benedenloop op kalkhoudende bodem

<50

3-8

Kalk

R12: Langzaam stromende middenloop/benedenloop op veenbodem

<50

3-8

Organisch

R14: Snelstromende middenloop/benedenloop op zand

>50

3-8

Kiezel

R15: Snelstromend riviertje op kiezelhoudende bodem

>50

8-25

Kiezel

R18: Snelstromende middenloop/benedenloop op kalkhoudende bodem

>50

3-8

Kalk


 
De factsheet 'Macrofauna van stromende wateren' is oorspronkelijk van toepassing verklaard{} _ _voor de watertypen R5, R6, R10, R12, R14, R15 en R18. De kleinere beken staan hier niet tussen, met het argument dat deze niet aan Brussel gerapporteerd hoeven te worden. In de praktijk bleek er wel behoefte aan kennisregels voor de kleine stromende wateren. Omdat de rekenregels zijn gebaseerd op een dataset die ook deze kleinere watertypen omvat, zijn de kennisregels ook van toepassing verklaard op de kleinere typen (R4, R9, R11, R13 en R17).

2. Sturende variabelen

De volgende hydromorfologische variabelen zijn aangegeven als belangrijkste stuurfactoren op de macrofauna-maatlat In fase 1 van de KRW-verkenner is gekozen voor een benadering gebaseerd op de stuurvariabele stromingsdiversiteit. Stromingsdiversiteit alleen lijkt niet voldoende om een score op de KRW-maatlat (EKR) te voorspellen (Cremers et al., 2005). Voor fase 2 is onderzocht of directe relaties zijn af te leiden tussen stuurvariabelen en de maatlatscore op basis van metingen. In het project 'Validatie en verdere optimalisatie KRW-maatlatten voor de natuurlijke rivier- en meertypen' (Royal Haskoning, 2005) zijn de volgende hydromorfologische parameters aangeven als belangrijkste stuurvariabelen op de macrofaunamaatlat:

...

-          Meandering/sinuositeit;

...

-          Breedte- en dieptevariatie;

...

-          Stroomsnelheid en stromingsdiversiteit;

...

-          Oeverbegroeiing;

...

-          Obstakels, i.e. hout en bladpakketten in de stroming zorgen diversiteit in stroomsnelheden en dienen als habitat;

...

-          Substraat.
De  De mate van meandering bepaalt voor een groot deel de diversiteit aan stroomsnelheid, breedte, diepte en substraat en is hierdoor een vrij goede totaal-variabeletotaalparameter. Een belangrijke aanvullende variabele parameter is de stroomsnelheid. Naast deze hydromorfologische variabelen parameters beïnvloedt waterkwaliteit de maatlatscore voor macrofauna. De belangrijkste sturende chemische variabelen parameters zijn:

...

-          Zuurstof / BZV;

...

-          Fosfaat;

...

In -          Stikstof. In zoete wateren is fosfaat meer sturend dan stikstof.

...