Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Dit habitattype omvat pioniersbegroeiing langs de kust, op de grens van land en zee. Met name in de getijdenzone op slikken en zandvlakten, maar ook op wat hoger gelegen plaatsen die nog net door de hoogste waterstanden worden bereikt, komt dit type voor. Kenmerkend Kenmerkende soorten voor dit habitattype zijn langarige zeekraal, kortarige zeekraal, schorrenkruid, zeevetmuur en hertshoornweegbree. Zeekraal is een belangrijke voedselbron voor verschillende (trek-) vogelsoortensoorten van het Salicornia verbond: Langarige zeekraal (Salicornia procumbens), Kortarige zeekraal(Salicornia europaea), Schorrenkruid (Suaeda maritima). Daarnaast komen ook soorten van het Saginion maritimae voor: Zeevetmuur (Sagina maritima)en Hertshoornweegbree (Plantago coronopus), Deens lepelblad (Cochlearia danica) #1.

Algemeen voorkomen

Het habitattype komt in goed ontwikkelde vorm voor in alle luwe kustzones van het Waddengebied en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. Een relatief groot oppervlak aan zeekraal Saginion-begroeiing wordt aangetroffen in de Grevelingen op drooggevallen, voormalige zandplaten #1.

Milieurandvoorwaarden

In verschillende beschrijvingen wordt aangegeven dat dit habitattype ter hoogte van de gemiddelde waterlijn voorkomt, een zone die regelmatig met zoutwater overstroomt. De in de literatuur aangegeven chloride-gehaltes verschillen en variëren tussen 0.3 gCl/L tot 70 gCl/L (Hansson Ecodata 2005,Janssen, J.A.M. en Schaminée, J.H.J. 2003, Meulen, van der, Y.A.M. 1997, Schaminée, J.H.J. et al. 1998). #3, #4.

Beheer en ontwikkelingskansen

Dosis-effect relaties

zoutgehalte > 5 g Cl/l

voorbeeld grafieken

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelstroomsnelheid (m/s)
typebar
titleStroomsnelheid trekWaterdiepte
dataOrientationvertical
yLabelHSIHabitat Geschiktheids Index

 

HSI

0-2

1

>2

0

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelstroomsnelheid (m/s)
typeline
titleZoutgehalte
dataOrientationvertical
yLabelHabitat Geschiktheids Index

 

HSI

0

0

0.3

0

5

1

10

1

Onzekerheid en validatie

Toepassingsgebied

Voorbeeld project

Referenties

voorbeeld
1

Anchor
1
1
http://www.minlnv.nl/natura2000
1 2
Anchor
2
2
Haasnoot, M. en K.E. van de Wolfshaar (ed). (2006). Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015. 2006
3
Anchor
3
3
Hansson Ecodata. Calibratie van het model EMOE voor de vegetatie van de voordelta van het Haringvliet. Freiburg, 2005.
4
Anchor
4
4
Schaminée, J.H.J., Weeda, E.J. en Westhoff, V. (1998). De vegetatie van Nederland. Deel 4. Plantengemeenschappen van de kust en van binnenlandse pioniermilieus. Opulus Press, Uppsala-Leiden.