Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De rekenregels voor macrofauna in stromende wateren zijn ontwikkeld aan de hand van een selectie van fysisch-chemische variabelen. De geselecteerde variabelen hebben een grote invloed op de maatlatscore en zijn relatief eenvoudig te bepalen. De soortensamenstelling van macrofauna is zelden het gevolg van één stressor, maar wordt bepaald door een combinatie van stressoren. De volgende variabelen zijn gekozen als stuurvariabelen:
- Fysisch: meandering en stroomsnelheid;
- Chemisch: totaal fosfaat en BZV.

...

Validatie langzaam stromende beken
In figuur 4.1 is de maatlatscore van 26 monsters veldmonsters uit langzaam stromende beken (R5 & R6) uitgezet tegen de door de rekenregels berekende EKR-score. Uitbijters met een lagere maatlatscore dan de berekende score worden waarschijnlijk veroorzaakt door pressures die niet in de gekozen variabelen tot uiting komen (bestrijdingsmiddelen, zware metalen), calamiteiten of periodes van zeer lage stroomsnelheden. De kwaliteit voor een waterlichaam als geheel wordt berekend door de scores van een aantal monsters binnen hetzelfde waterlichaam te middelen. Van de geanalyseerde monsters week de berekende score hoogstens 2 klassen af van de EKR volgens de maatlatten en kwam 76% exact overeen in klasse gebaseerd op de veldmonsters(Figuur 4.2).


Figuur 4.1: Vergelijking berekende EKR met de EKR van langzaam stromende beken volgens de maatlatten

...

Validatie a.h.v. dataset Roer en Overmaas
Een tweede dataset, afkomstig van Waterschap Roer en Overmaas, is op dezelfde manier geanalyseerd. Hiervoor zijn 41 monsters veldmonsters gebruikt, waarvan 39 uit snelstromende beken (R17 en R18) en twee uit langzaam stromende beken (R4 en R11). De resultaten van deze validatie worden gepresenteerd in figuur 4.3 en 4.4. De scores van de KRW-Verkenner komen redelijk overeen met de maatlatscores. De rekenregels van de verkenner berekenen relatief lage scores als gevolg van een lage score voor meandering. De gegevens voor meandering komen uit een database van Waterschap Roer en Overmaas en zijn opgenomen Duitse methodes en definities, welke afwijken van de Nederlandse in interpretatie en classificatie. Zo worden wateren die in Nederland geclassificeerd worden als meanderend volgens de Duitse methode vaak als slingerend geclassificeerd. De uiteindelijke afwijking van de scores is over het algemeen slechts minder dan 1 kwaliteitsklasse en bij ruim de helft van de monsters komt de kwaliteitsklasse overeen.

...

De maatregelen grijpen in op de variabelen DN, KM en DP (voor uitleg, zie hieronder). Deze variabelen vormen onderdeel van de formule waarmee de EKR voor macrofauna wordt berekend. De EKR-score voor macrofauna in beken en kleine rivieren wordt als volgt berekend (Van der Molen & Pot, dec. 2007):

EKR = [ 200 * (KM% / KMmaxKMmax) + 2 * (100 - DN%) + (KM% + DP%) ] / 500, waarbij:

• DN % (abundantie); het percentage individuen behorende tot de negatief dominante indicatoren op basis van abundantieklassen;
• KM % (aantal taxa); het percentage kenmerkende taxa;
• KMmax (maximaal aantal kenmerkende taxa); dit aantal ligt voor ieder watertype vast (zie bijlage I);
• KM % + DP % (abundantie); het percentage individuen behorende tot de kenmerkende en positief dominante indicatoren op basis van
abundantieklassen.

...