Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De muskusrat is in Nederland ingevoerd voor de pelsfokkerij en is door zijn ontsnapping is nu de grootste woelmuissoort in Europa #1. Het voorkomen van de soort is sindsdien sterk uitgebreid en nu komt de muskusrat in heel De muskusrat komt nu in grote delen van Europa voor met uitzondering van Groot-BrittaniëBrittannië, Ierland, het grootste deel van Scandinavië en Zuid-Europa #2. De In Nederland is de muskusrat komt bijna in heel Nederland voorbijna overal te vinden, met uitzondering van de Veluwe, het westelijk deel van Noord- en Zuid-Holland, Schouwen-Duivenland en Walcheren #1.

De muskusrat heeft een sterk aanpassingsvermogen en komt voor in een grote verscheidenheid aan verschillende watertypen voor, zowel in afgelegen moerassen als in waterpartijen binnen verstedelijkte gebieden. De soort heeft echter een voorkeur voor stagnante wateren met relatief steile oevers en een rijke oeverbegroeiing oeverbegroeiïng #1. De muskusrat is erg schuw en is meestal alleen 's nachts waar te nemen #2. Ook leeft de muskusrat solitair . In het najaar trekt de muskusrat instinctief naar diepere sloten, waar de kans op opgesloten raken door ijs kleiner is. Het territorium van de muskusrat is 1 tot 5 km2 groot en weert andere muskusratten uit dit gebied #2.

Afhankelijk van het oeversubstraat kan de muskusrat twee typen nesten bouwen #1. De voorkeur heeft om een burcht (hol) in een steile oever te graven echter , maar wanneer oevers niet begraafbaar zijn worden er ook wel burchten gebouwd van riet- en grasstengels. De ingang van de burcht wordt onder water aangelegd. Bij kleine verandereningen veranderingen in het waterpeil, wordt de ingang verplaatst en de oude ingang afgesloten. Deze burchten worden bij voorkeur op een zuidelijke geëxponeerde oever aangelegd en in mindere mate in grote wateren #1.

De golfslag erodeerd namelijk de oever en vormt zo een bedreiging muskusrat wordt met name in oevers met rijke oeverbegroeiing aangetroffen en bij niet al te grote wateren. Dit laatste is een gevolg van het feit dat golfslag de oever kan eroderen wat een bedreiging vormt voor de burchten van de muskusrat. #1. In het najaar trekt de muskusrat instinctief naar diepere sloten, waar de kans op opgesloten raken door ijs kleiner is #2. Het territorium van de muskusrat is 1 tot 5 km2 groot en hieruit worden andere muskusratten geweerd. In droogvallende watergangen is er slechts zelden bewoning aangetroffen. Poldersloten worden in de winter verlaten. Hiervoor kan de regel toegepast worden dat in de winter de waterdiepte > 1 meter moet zijn #1.

Voedselhabitat en strategie

De muskusrat is hoofdzakelijk een herbivoor. Hij foerageert in Nederland voornamelijk op wortels van riet, lisdodde en , biezen; , kruiden ; , gras en bieten #1. Daarnaast worden wordt er ook wel eens dierlijk voedsel gegeten, zoals weekdieren, kreeften en vis #1 en #2. Jongen van de soort Jonge muskusratten eten voornamelijk kruiden. Door de keuze van hun voedsel wordt de muskusrat in mesotrofe en eutrofe wateren verwacht, echter in oligotrofe wateren is de soort ook aangetroffen. .

NBZelf heeft de muskusrat in Nederland weinig natuurlijke vijanden. Echter op jonge dieren wordt wel gejaagt, onder andere door de vos, bunzing en hermelijn. Mogelijk jagen snoek en snoekbaars ook wel eens op de jongen #1. Een muskusrat wordt ongeveer 3 jaar oud. Echter red 80-90% de eerste winter niet #2.

Reproductie en migratie

In maart tot september vindt de voortplanting van de muskusrat plaats. De draagtijd van de zwangere vrouwtjes is 30 dagen. Er zijn soms 2 tot 3 worpen, met maximaal 6 jongen. De sterfte van de jongen in het eerste jaar ligt circa rond de 70%. De vrouwtjes die uit de eerste worp voortkomen kunnen nog aan de voortplanting van dat zelfde jaar deelnemen #1,doordat de jongen na de vijfde maand geslachtsrijp zijn #2.

Twee keer in het jaar trek de muskusrat erop uit. In het voorjaar gaan de mannetjes (de rammen) en de vrouwtjes (de moertjes) op zoek naar een geschikte partner ten behoeve van de voortplanting #2. In het najaar worden de jonge dieren door de ouder weggestuurd en gaan deze op zoek naar een eigen territorium #2.

Mortaliteit

Zelf heeft de muskusrat in Nederland weinig natuurlijke vijanden. Echter op de jonge dieren wordt wel gejaagd, onder andere door de vos, bunzing en hermelijn en mogelijk ook snoek en snoekbaars #1. Een muskusrat wordt ongeveer 3 jaar oud. Echter, 80-90% redt de eerste winter niet #2.

Dosis-effect relaties

Stroomdiagram

Section
Wiki Markup
{flowchart}graph[
rankdir=LR]
nodesep=0.5
"node0" [
label = " HSI oever Muskusrat | Bedekkingsgraad oevervegetatie "
shape = "record"
];
"node3" [
label = "HSI-leefgebied Muskusrat"
shape = "record"
];
"node0":f1-> "node3" [style=italic,label="minimum"]
[
id = 2
];
{flowchart}

...

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelbreedte water (m)
typebarxyline
titleBreedte water
dataOrientationvertical
yLabelHGI

breedte water (m)

HGI

0

0

6

0.5

7

1

< 30

1

35

0

40 > 30

0

Referentie: #1
NB. De breedte van het water heeft invleod op de ontwikkeling van golven. Deze vormen een aanslag op de oever en bedreigen daarmee de bruchten van de muskusrat. Hierdoor worden muskusratten bij grotere wateren in minder hoge dichtheden aangetroffen #1. De muskusrat komt zowel in stagnante als stromende wateren voor. Ook wateren met peilfluctuatie worden niet gemeden. In droogvallende watergangen is er slecht zelden bewoning aangetroffen. Poldersloten worden in de winter verlaten. Hiervoor kan de regel toegepast worden dat in de winter de waterdiepte > 1 meter moet zijn #1.

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelsteilheid talud (klassen)
typebar
titleAanwezigheid steile taluds
dataOrientationvertical
yLabelHGI

steilheid talud (klassen)

HGI

< 1m : 30 m

0.7

> 1m : 30 m

1

Referentie: #1
NB. Voor de nestbouw zijn relatief steile taluds nodig, Bij wateren smaller dan 6 meter moeten de steile delen van zowel de noord- als zuidoever worden bepaald, bij bredere wateren de oevers afzonderlijk. Uitgaande van een homerange van 300 meter dient minimaal 10 meter geschikte oever aanwezig te zijn (dus 1m per 30 meter)#1

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeloeversubstraat (klassen)
typebar
titleOeversubstraat
dataOrientationvertical
yLabelHGI

oeversubstraat (klassen)

HGI

ondoorgraafbaar

0.5

doorgraafbaar

1

Referentie: #1
NB. Oevers verdedigt met beton en staalwanden zijn voor de muskusrat niet doorgraafbaar. Construcites die slechts enkele decimeters onder het wateroppervlak doorlopen kan de muskusrat ondergraven. De gehele oever dient voor deze parameter te bestaan uit ongeschikt substraat #1

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelbedekking oevervegetatie (%)
typexyline
titleBedekking oevervegetatie
dataOrientationvertical
yLabelHGI

bedekking oevervegetatie (%)

HGI

0

0

50

0.5

100

1

Referentie: #1 NB. De muskusrat wordt met name in oevers met rijke oeverbegroeiing aangetroffen #1.

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelbeheeroevervegetatie (klassen)
typebar
titleBeheer oevervegetatie
dataOrientationvertical
yLabelHGI

beheeroevervegetatie (klassen)

HGI

beweiden

0

maaien

0.6

niets doen

1

Referentie: #1
NB. Door vertrapping van de burchten kunnen muskusratten niet voorkomen bij beweiding. Maaien maakt de beschutting minder #1.

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelhoogte vegetatie (cm)
typebar
titleHoogte vegetatie
dataOrientationvertical
yLabelHGI

hoogte vegetatie (cm)

HGI

< 50

0

> 50

1

Referentie: #1
NB. Als de oever niet goed doorgraafbaar is, worden er burchten gemaakt. Hiervoor dient voldoende oevervegetatie in de omgeving aanwezig te zijn #1. De aanwezigheid van voedsel lijkt niet beperkent voor de muskusrat door zijn voorkeur voor riet en gras #1.

Onzekerheid en validatie

...