Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

HomeEcological knowledge base

scrollbar

Brakwatergrondel - Pomatoschitus microps

...

Section
Column
width80%

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Brakwatergrondel - Pomatoschitus microps

Regio

Nederland

Watersysteem

Rivieren, zee, estuaria

Natuurparameter

Vissen

HR nr

H1103

Factsheet opgemaakt door

M.P. Weeber

Column
width20%

Foto: www.ravon.nl

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

De Brakwatergrondel brakwatergrondel is een klein visje , dat op waterbodems voorkomt. Het wordt circa zes centimeter lang en heeft een doorzichtig lichaam en vinnen #2. Deze bodemvissen worden #2 en wordt gekenmerkt door twee rugvinnen en aaneengegroeide buikvinnen waarmee zij het zich in zwak stromend water aan de ondergrond kunnen vastzuigen #1.

Milieuvoorwaarden

De Brakwatergrondel brakwatergrondel is een typisch estuariene soort en komt uitsluitend in ondiepe kustwateren en estuaria voor tot een diepte van ongeveer 2 meter. Ze leven op zandige, kleiachtige of modderige bodems en zijn algemeen talrijk in de ondiepe geulen (0.2 tot 2 m diepte). Brakwatergrondels kunnen sterke schommelingen in temperatuur en zoutgehalte goed verdragen. Ze leiden echter sterk onder koude winters, met als gevolg dat de aantallen sterk kunnen variëren #1. In de late herfst, als de temperatuur zakt beneden 5 a 7 graden Celsius migreren , migreert de Grondels brakwatgrondel naar de diepere geulen om te overwinteren. Blijft de temperatuur boven 7 graden Celsius, dan treedt deze wintermigratie niet op #1.

Brakwatergrondels hebben een brede zouttolerantie en kan zowel in zout als zoet water leven. Als de regel bevindt de Brakwatergrondel zich in estuaria bij voorkeur in gebieden met een zoutgehalte tussen de 15 en 30 promille.Brakwatergrondels komen voor in ondiepe gedeelten (20 cm tot 2 meter). Alleen als de temperatuur beneden de 5 a 7 graden Celsius daalt trekt hij naar de diepere geulen. Bij bemonsteringen in het Veerse Meer, uitgevoerd in december 1996, zijn Brakwatergrondels aangetroffen tot een maximale diepte van 17 meter.

Voedselhabitat en strategie

Brakwatergrondel De brakwatergrondel leeft van ongewervelde bodemdiertjes, waaronder kleine kreeftachtigen en wormen #2.

...

In de zomer van het tweede levensjaar paait de grondel brakwatergrondel in estuaria #1. Elders kunnen ze al in hun eerste levensjaar paren #2. Vrouwtjes kunnen meerdere keren per seizoen paaien. Het Mannetje mannetje van Brakwatergrondel heeft in de paaitijd een zwarte tot blauwe vlek in de eerste rugvin. Brakwatergrondel De brakwatergrondel zet zijn eieren af onder of tussen stenen, schelpen of waterplanten #2.

...

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelzoutgehalte (promille)
typedataOrientationlinevertical
titleZoutgehalte
dataOrientationtypeverticalline
yLabelHGI

zoutgehalte (promille)

HGI

0

0

10

0

15

1

30

1

35

0

Referentie: #1

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelwaterdiepte (m)
typedataOrientationlinevertical
titleWaterdiepte
dataOrientationtypeverticalline
yLabelHGI

waterdiepte (m)

HGI

0

0

0.5

0

1

1

5

1

10

0

Referentie: #1

...

De reponse functies zijn toepasbaar voor het Veerse Meer #1

Voorbeeld projectVoorbeeldproject

Er is op dit moment geen voorbeeld project aanweziggeen voorbeeldproject beschikbaar.

Referenties

1

Anchor
1
1
Wijsman, J. Onderzoek naar de toekomstige waterkwaliteit en ecologie van het Veerse Meer. Studie naar het effect van het doorlaatmiddel en aanvullende maatregelen. Deel 2: Opzet en verificatie van de Habitat Evaluatie Procedure. WL|Delft Hydraulics. november 2002
2
Anchor
2
2
www.ravon.nl (Brakwatergrondel) 26-11-20