Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Sinds 2019 wordt het Landelijk WaterkwaliteitsModel (LWKM) ingezet voor landelijke studies. Het LWKM is een combinatie van de modellen ANIMO (voor het bovenste deel van het hydrologisch systeemuit en afspoeling van nutrienten), de KRW-verkenner (het oppervlaktewateroppervlaktewaterkwaliteit en ecologie) en desgewenst MT3DMS (voor de diepe ondergrond). Voor de waterkwaliteitsberekeningen ten behoeve van de KRW wordt gebruik gemaakt van hydrologische schematisatie en randvoorwaarden gebaseerd op berekeningen met

De basis van het LWKM wordt gevormd door het Landelijk Hydrologisch Model (LHM, versie 3.5). Het LHM wordt al geruimere tijd ingezet voor andere toepassingen, met name ten behoeve van analyse van de zoetwatervoorziening in Nederland. Animo wordt gevoed door resultaten van Modflow/MetaSwap in de ondergrond, het Landelijk KRW-Verkenner Model (LKM) voornamelijk uit de Mozart en DM schematisatie van het LHM. De meest recente versie van het LWKM is gebaseerd op versie 3.5.

Image Added

Bij de eerste toepassing van het LHM binnen het LWKM is duidelijk geworden dat het landelijke hydrologische model op een aantal punten dient te verbeteren voor het LWKM. Hierbij zijn onder andere volgende aanbevelingen gedaan (Van der Bolt et al, 2020):

  • Verbetering van de geohydrologische schematisering van LHM op basis van recentste data en inzichten (REGIS 2 en GeoTOP)
  • Het onder de loep nemen van de interactie grond-oppervlaktewater, door nadere verdeling van de fluxen over de drainagesystemen, waarbij wordt getoetst aan meetgegevens en kennis en inzichten van regionale waterbeheerders.
  • Onderbouwing van de verdampingsberekeningen en valideren van resultaten aan metingen.
  • Nader onderzoek naar uitschieters in het LHM, en waar nodig aanpassen in de schematisering van het LHM.
  • Het opstellen van kwantitatieve acceptatie criteria, waar berekende grondwaterstanden en afvoeren aan moeten voldoen om de hydrologische modelresultaten voor het LWKM te kunnen gebruiken, waarbij het ook gewenst is om verschillende methoden van toetsing van rekenresultaten (LSK, Gd-kaart, karteerbare kenmerken) nader te beschouwen om uitsluitsel te geven over de kwaliteit van de grondwaterstanden.
  • Vergroten van zowel de kwaliteit als het draagvlak van de modelresultaten door het beter benutten van inzichten uit regionale modeltoepassingen, afvoermetingen, data en kennis van regionale waterbeheerders.

Het Veel punten hebben betrekking op de uit en afspoeling van water via drainage naar het oppervlaktewater en daarmee op de uit- en afspoeling van nutrienten. Het laatste punt betreft de verbetering van de oppervlaktewatermodellering in het LWKM, in nauwe samenhang met het LHM. Op dit laatste punt wordt hieronder verder ingegaan.

Opbouw LWKM

Het LWKM is gebaseerd op de indeling van het LHM, namelijk:

...