Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De hoeveelheid vis in het systeem bepaalt de grootte van het leefgebied van de otter. Bij de aanwezigheid van meer vis is een kleiner leefgebied nodig en heeft het systeeem een hogere draagkracht. Dit is niet opgenomen in een rekenregel. WAT HIERMEE DOEN?

Reproductie, migratie en leefgebied

Op 2-jarige leeftijd zijn otters geslachtsrijp. De vrouwtjes werpen om het jaar jongen. De gemiddelde worpgrootte in Noordwest-Europe is 2-3 jongen met een maximaal van 5. In Nederland, Zweden en in Noordwest-Schotland werden relatief meer jongen geboren in het voorjaar en de zomermaanden dan in het najaar en in de winter, terwijl op de Shetland eilanden otters uitsluitend in deze jaargetijden worden geboren. Daarentegen kennen de otters in de zoetwatergebieden in Groot-Brittannie geen specifieke voortplantingsperiode.
De draagtijd is ongeveer 9 weken. Jonge otters krijgen na een zoogtijd van 7-8 weken vast voedsel. Na 2-3 maanden gaan de jonge otters met hun moeder mee op jacht. Het eerste levensjaar brengen de otters bij hun moeder door (ovegenomen uit #1).
Voor het werpen van de jongen heeft de otter een nestsplaats met voldoende dekking nodig. Deze dekking kan bestaan uit zegge- of galigaan pollen en dichte rietvegetatie.
Ook is het noodzakelijk dat deze nestplaats overstromingsvrij is.
Elke otter heeft een bepaalde zogenoemde 'homerange', een soort territorium waarbinnen genoeg voedsel te vinden. De homerange wordt uitgedrukt in oeverlengte en varieert van 7,5 km in mesotrophe systemen tot 18,6 km in oligotrofe systemen #4. Waarbij de mannetjes doorgaans een grotere home range hebben dan de vrouwtjes REGEL NOG MAKEN EN OPNEMEN STUDIE IN SPANJE GEEFT GEMIDDELDEN VAN 3,5-6,1 KM

Leeftijd en mortaliteit

Otters kunnen 10-15 jaar oud worden. In min of meer ongestoorde gebieden bereikt ongeveer 40-50% van de jonge otters de geslachtsrijpe leeftijd en het gemiddelde sterftecijfer van volwassen otters is ongeveer 25% ({#1]).
Otters zijn zeer gevoelig voor microverontreiniging in het aquatisch milieu en hierdoor ook in hun voedselpakket. Daarbij kan men denken aan PCB's en andere pesticiden, zware metalen en olie.
Vanwege de aanpassingen van de otter aan het water zijn ze op land minder mobiel, wat ze extra kwetsbaar maakt voor het verkeer (pers. comm. A. de Jongh).

...

  • afwezigheid van visfuiken zonder ottergrid. Zonder een grid kunnen otters hierin verstrikt raken en verdrinken #3
  • aanwezigheid van open water in de winter (ook mogelijk door actief beheer)
  • voldoende dekking in de vorm van meer-jarig riet en/of galigaan pollen
  • veilige corridors naar andere geschikte gebieden om een stabiele populatie in stand te kunnen houden
  • aanwezigheid van steilwanden vormt een ononverkomelijke hidnernis hindernis voor otters, aanwezigheid van uittreeplaatsen is noodzakelijk

...