Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Vis vormt ongeveer 80% van het totale voedselpakket van de otter. Het menu wordt bepaald door de talrijkheid en vangbaarheid van de potentiele prooivissen. Otters prefereren middelgrote vissen (15-20 cm). In voedselrijke wateren worden paling (Anquilla anguilla), brasem (Abramis brama) en blankvoorn (Rutilus rutilus) gegeten. Ook driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus), snoekbaars (Stizostedion lucioperca), snoek (Esox luciu), baars (Perca fluviatilis) en zalmachtigen behoren tot het menu van de otter. Uit de analyse van spraints van otters uit Nooord-Holland is gebleken dat vooral snoek, paling, baars, pos (Gymnocephalus cernuus), blankvoorn en amfibieen worden gegeten.
Volwassen otters eten ongeveer 1-1,5 kg vis per dag. Naast vis eten otters kleine zoogdieren, amfibieen, kreeftachtigen, grote waterinsekten en jonge watervogels (overgenomen uit #1).
Om de beschikbaarheid van voldoende voesel te waarborgen is een brede oeverzone met veel helofyten, drijfplanten en submerse planten optimaal. Paaiende en schuilende vis vind hier voldoende dekking en de visotter kan in dit milieu gemakkelijk zijn prooi verassen. Deze habitateisen voor vis zijn vertaald in rekenregels voor waterdiepte en waterplanten.
Ook voldoende doorzicht is van belang voor het voorkomen van waterplanten en een effectieven jacht van de otter. DIT NOG WEL OPNEMEN? Doorzicht zit al in de aanwezigheid van waterplanten en de otter kan ook prima zonder doorzicht jagen Hoewel onvoldoende doorzicht in #1 wordt genoemd als beperkend voor de jacht, is deze regel niet opgenomen in het model. Otters kunnen ook goed op de tast jagen ('s nachts en in troebel water), al wordt de prooi in helder water wel 3,5 maal sneller gevangen dan in troebel/donker water [#5}. Otters zijn veelal 's nachts actief en zijn dan prima in staat hun prooi te vangen. Het is niet bekend hoe goed otters kunnen zien in het donker (pers. comm. A. de Jongh), ze kunnen 's nachts ook jagen!.

De hoeveelheid vis in het systeem bepaalt de grootte van het leefgebied van de otter. Bij de aanwezigheid van meer vis is een kleiner leefgebied nodig en heeft het systeeem een hogere draagkracht. Dit is niet opgenomen in een rekenregel. WAT HIERMEE DOEN?

...

4

Anchor
4
4
O Neill, L., Veldhuizen, T., de Jongh, A.W.J.J., Rochford, J., 2008, Ranging behaviour and socio-biology of Eurasian otters (Lutra lutra) on lowland mesotrophic river systems. Eur. J. Wildl. Res. DOI 10.1007/s10344-009-0252-9 Download

5

Anchor
5
5
Green, 1977, Uit A.W.J.J. de Jongh, 1989, Ecologisch onderzoek aan de Otter in Nederland. De levende natuur - 1989 nummer 2.