You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 17 Next »

Terug naar hoofdpagina Dijkerosie


Op deze pagina vind u actuele kennisdocumenten en achtergrondrapporten rondom het thema veiligheidsfilosofie m.b.t. dijkerosie.

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.


Actuele kennisdocumenten

De op deze pagina beschikbare actuele kennisdocumenten ('White Papers') geven uitwerkingen en/of toelichtingen voor enkele onderwerpen waarvoor belangrijke nieuwe inzichten of rekenmogelijkheden beschikbaar zijn gekomen.

Gebruik van de kennisdocumenten is vrij, maar het is aan de gebruiker zelf om te beoordelen of de kennis de project-specifieke toepassing dekt, en hoe de in elk document beschreven kennis wordt toegepast. Elk kennisdocument is met zorg samengesteld en gecontroleerd, gevolgd door formele vaststelling door de dossierhouder van deze gebruikersplatform of de redactieraad van het DIV-team. Toch kan niet worden uitgesloten dat bij toepassing nog kennislacunes of onvolkomenheden worden ontdekt. Verder valt ook niet uit te sluiten dat de inhoud in de toekomst nog zal wijzigen wanneer meer kennis beschikbaar komt. De actuele kennisdocumenten zijn ten slotte veelal (nog) niet door ENW beoordeeld.

De volgende actuele kennisdocumenten zijn momenteel beschikbaar:


Terug naar begin Actuele kennisdocumenten


Lopende kennis- en innovatieprojecten

Disclaimer: De Innovatieversneller wiki is in ontwikkeling. De onderstaande tekst geeft een beschrijving en eerste beeld van de bruikbaarheid van de kennisontwikkeling/innovatie. De komende periode zal gericht zijn op het uitbreiden en aanvullen van de tekst, status, planning en het opnemen van de tools, rapportages en handreikingen indien beschikbaar.

Mogelijke aanscherpingen bepaling overstromingskans

Beschrijving: Met de introductie van het WBI2017 is de overstap gemaakt naar een beoordeling van waterkeringen op basis van een overstromingskans. Hiermee wordt het mogelijk (en noodzakelijk) om een realistische overstromingskans te bepalen. Het huidige beoordelingsinstrumentarium kan hiervoor als startpunt dienen, maar geeft ook ruimte voor aanscherpingen.

Relevante aanscherpingen verschillen (uiteraard) per dijk(vak), waardoor er geen generiek handelingsperspectief op te stellen is. Het is wel mogelijk om in generieke termen de mogelijkheden tot aanscherping te duiden, waarbij onderscheidt wordt gemaakt in drie soorten aanscherpingen:

  1. Rekening houden met vervolgprocessen;
  2. Gebeurtenissenbomen in plaats van lengte-effectfactoren en faalkansruimte; en
  3. Denken in scenario’s.

In deze studie, uitgevoerd door het project Kennis voor Keringen, zijn deze aanscherpingen geschetst en in het bredere perspectief geplaatst. Opgemerkt wordt dat deze studie nog niet afgerond is.

Kansen of belangrijkste conclusies: De studie biedt een handelingsperspectief voor het aanscherpen van het veiligheidsoordeel of het ontwerp ten opzichte van het huidige instrumentarium. Dit is vooral van belang als (i) vervolgprocessen mogelijk een bijdrage leveren aan de faalkans, (ii) er sprake is van sterke samenhang tussen processen en/of doorsnedes of (iii) er sprake is van grote onzekerheden die in scenario’s beschreven kunnen worden.

Toepassingsgebied innovatie/kennisontwikkeling: Deze kennis is generiek toepasbaar.

Contactpersoon: Alessandra Bizzarri (RWS-WVL) en Alfons Smale (Deltares)


  • No labels