You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

Database met open toegang

De Quick Reaction Force maakt gebruik van een centrale database waarin alle meetgegevens worden verzameld. Deze is voor iedereen toegankelijk volgens de OpenEarth standaard. 

Ruwe data

Ruwe data slaan we op met behulp van SVN (Subversion) op een zogenaamde SVN-repository. Dit is een versiebeheersysteem waarin de data wordt opgeslagen en tegelijkertijd wordt bijgehouden wie dat doet en wanneer. Alle wijzigingen worden bijgehouden en kunnen ook worden teruggedraaid.

Het inchecken en uitchecken van de gegevens gebeurt met een zogenaamde SVN-client. Daar zijn er een aantal van. Voor Windows is de bekendste TortoiseSVN. De gegevens kunnen echter ook via elke internetbrowser van de SVN-repository worden gedownload.

Naast de gegevens zelf moeten er metadata aan de gegevens worden toegevoegd. Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. De metadata kunnen bijvoorbeeld zijn: waarnemer, soort gegevens (bijv. diepte), datum, tijd, locatie, enz. Metdata kunnen eenvoudig worden aangemaakt met de Metadata Editor van de INSPIRE Geoportal.

De Quick Reaction Force database voor ruwe data kan via de volgende link worden benaderd:

http://repos.deltares.nl/repos/QuickReactionForce 

Gestructureerde data

De ruwe data zetten we om in het zogenaamde netCDF formaat. Dit is een gestructeerd en gestandaardizeerd dataformaat dat algemeen wordt gebruikt in de meteorologie en oceanografie maar ook standaard door bijvoorbeeld NASA. Ruwe data kan eenvoudig worden omgezet naar netCDF formaat met behulp van de netCDF Kickstarter.

We plaatsen de netCDF bestanden op een OPeNDAP server waardoor het toegankelijk wordt in vele softwaretoepassingen. Het is bijvoorbeeld ingebouwd in MATLAB en beschikbaar in R, Python, ArcGIS en vele andere NetCDF programma's.

 

  • No labels