You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Juli 2019Plan van Aanpak Baseline-NL
Aukje Spruyt
Frans Hoefsloot

Als basis voor de hydraulische modellen van RWS wordt de gebiedsspecifieke geo-informatie opgeslagen in ArcGIS-databases die worden opgebouwd met behulp van de Baseline-software. Deze geo-informatie kan vervolgens automatisch worden geconverteerd naar invoer voor modelschematisaties. Op dit moment vindt de opslag van de gebiedsspecifieke geoinformatie per gebied plaats in afzonderlijke Baseline-databases, die elkaar geografisch deels overlappen of waar juist gaten in dekking tussen zitten. Dit levert problemen op bij het beheer. Daarnaast is de insteek van de nieuwe zesde-generatie modellen om te denken vanuit één model voor heel Nederland. Daarom is de wens van RWS ontstaan om alle aparte Baseline-databases samen te voegen tot een landelijke database.

digitaal document: Plan van Aanpak Baseline-NL


Oktober 2017Quickscan onzekerheid en het D-Hydro modelinstrumentarium : inventarisatie en aanbevelingen
Koen Berends

In het kader van het ontwikkelen van het zesde generatie modelinstrumentarium voor Rijkswaterstaat met de nieuwe D-HYDRO software suite worden verschillende kennisvragen onderzocht. Het onderwerp dat in dit rapport centraal staat is onzekerheid in D-Hydromodellen. Onzekerheid is een onduidelijk, diffuus begrip dat door verschillende gebruikers verschillend wordt geïnterpreteerd. Daarom heeft dit rapport als eerste doel om de rol en definitie van onzekerheid binnen de verschillende D-Hydro pilots te inventariseren en in context van modelgebruik te plaatsen. Daartoe zijn vraaggesprekken gevoerd met zes verschillende experts uit alle D-HYDRO pilot toepassingen. Het tweede doel van het rapport is het doen van aanbevelingen om te komen tot een gedragen richtlijn voor het adresseren van onzekerheden in het zesde generatie modelinstrumentarium. Op basis van de inventarisatie worden drie concrete aanbevelingen gedaan: 1. Het opzetten van een standaardprocedure voor modelgebruik, verificatie, validatie en onzekerheid. 2. Het kwantificeren van modelonzekerheid voor een pilottoepassing, bij voorkeur een WBI-toepassing. 3. Het opstellen van een heldere 'bijsluiter' voor het communiceren van de toepasbaarheid, nauwkeurigheid en onzekerheid van modellen.

digitaal document: Quickscan onzekerheid en het D-Hydro modelinstrumentarium : inventarisatie en aanbevelingen

Juni 2017Horizontal eddy viscosity settings for the 6th generation models 
Mohamed YossefIn this memo, we present the results of a limited analysis to reach an advice for the parameter settings affecting the horizontal eddy viscosity of the Waal model. The analysis did not include any calibration or comparison of velocity cross-sections with measurements. The most noticeable effect of the eddy viscosity is on the velocity in the shear layer, in the transition zone from the main channel (fast stream) to floodplains (slows stream). Accordingly, the selection of the eddy viscosity settings should be based on comparisons of calculated velocity cross-section profiles with field measurements. This has not been part of the scope of this analysis. 
mei 2017Aanbevelingen op bodemhoogtediscretisatie in D-HYDRO
Jurjen de JongHet Flexible Mesh rekenhart van D-HYDRO biedt diverse methoden voor de discretisatie van de bodemhoogte. De twee hoofdlijnen bestaan uit discretisatie naar hoekpunten (nodes) of een discretisatie naar cellcentra (faces). Hiernaar zijn in pilotmodellen van Waal en Noordzee al enkele onderzoeken gedaan. Het doel van deze memo is om voort te bouwen op de daarin genoemde conclusies en te komen tot een definitief advies voor de te gebruiken discretisatie in de zesde-generatie modellen van RWS.
December 2016Advies voor algemeen functioneel ontwerp voor de 6e-generatie modellen van RWS

Aukje Spruyt
Tony Minns
Mohammed Yossef
David Kerkhoven
Firmijn Zijl
Menno Genseberger

Dit rapport beschrijft een advies voor een landelijk afgestemd globaal functioneelontwerp voor alle nieuwe zesde-generatie modelschematisaties voor RWS op basis van de D-Flow Flexible Mesh module binnen de D-HYDRO Suite. Dit ontwerp zal worden gebruikt als input voor het maken van een plan van aanpak per modelschematisatie en het definitief opstellen en afregelen van de modelschematisaties vanaf 2017.
Het algemeen functioneelontwerp is opgesteld op basis van de resultaten van verschillende werksessies met zowel technisch inhoudelijk betrokkenen als verschillende stakeholders van binnen en buiten RWS, alsmede de resultaten van een drietal pilot-applicaties. Er is daarbij onderscheid gemaakt tussen het algemene conceptuele raamwerk en het technisch functioneelontwerp.
Dit advies en de onderliggende rapporten van de pilot-applicaties zal begin 2017 worden besproken tijdens een aantal werksessies met RWS. Aan de hand hiervan wordt eventueel een tweede versie van dit rapport opgesteld, waarin de resultaten en aanbevelingen uit deze werksessies worden verwerkt.

digitaal document: Advies voor algemeen functioneel ontwerp voor de 6e-generatie modellen van RWS

December 2016Riviermodellen in D-HYDRO - pilotapplicatie Rijntakken : Advies voor algemeen functioneel ontwerp voor de zesde generatie modellen van RWS
Jurjen de Jong
Mohammed Yossef

Dit rapport is onderdeel van de overkoepelende rapportage ‘Advies voor algemeen functioneel ontwerp voor de zesde-generatie modellen van RWS’. In dit rapport wordt ingegaan op het modelleren van rivieren met de D-HYDRO Suite door een pilot-applicatie voor de Rijntakken uit te voeren. Het doel van deze studie is het opdoen van ervaring met het opzetten van een nieuw D-Flow Flexible Mesh model, het kalibreren van dit model en het functioneren van het model in de nieuwe modelleeromgeving. In het onderzoek is een nieuw model opgezet van de Rijntakken tijdens het hoogwater van 1995. Na het uitvoeren van deze referentiesimulatie is een reeks onderzoeken opgesteld en zijn de resultaten van de bijbehorende simulaties met de referentiesimulatie vergeleken. Er is onderzoek gedaan naar onder meer de bodemhoogtediscretisatie, gridconvergentie, overlatendiscretisatie en -formulering, rekentijdstapconvergentie, testen van processen en het maken van een deelmodel. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de kalibratiemethodiek. Allereerst is de wijze van kalibratie uit de vijfde generatie herhaald. Vervolgens zijn testen uitgevoerd met het toepassen van een transitie in zomerbedruwheden ten behoeve van morfologische toepassingen van het model. Ten slotte zijn testen uitgevoerd voor het aanpassen van de ruwheid van het winterbed bij de kalibratie van hoge afvoerniveaus.

Digitaal document: Riviermodellen in D-HYDRO - pilotapplicatie Rijntakken : Advies voor algemeen functioneel ontwerp voor de zesde generatie modellen van RWS


December 2015

Plan van Aanpak - 6e-generatie modelschematisaties bij RWS
opzetten modelschematisaties in D-HYDRO Suite 

Tony Minns
David Kerkhoven
Aukje Spruyt
Erik de Goede
Arthur van Dam
Firmijn Zijl

Dit Plan van Aanpak beschrijft een meerjarenplanning om de 2D en 3D modelschematisaties
van RWS op te zetten in de D-HYDRO Suite software omgeving. Er is ook aangegeven op
welke wijze RWS het beste gebruik kan maken van de nieuwe mogelijkheden en
functionaliteiten die de D-HYDRO Suite software biedt.

Uittreksel Plan van Aanpak - 6e-generatie modelschematisaties bij RWS

 

November 2015Naamgeving uitvoerlocaties WTI 

Aukje Spruyt


Op 12 juni 2015 is er een overleg geweest  over de naamgeving van de uitvoerlocaties voor WTI. Dit memo bevat een eerste verdere uitwerking hiervan. Het gaat hier met name om de oeverlocaties. Voor de as-locaties op de rivier worden rechtstreeks de Baseline-rivierkilometerpunten gebruikt. 
September 2015Acceptatietesten D-Flow Flexible Mesh
Onderdeel van D-HYDRO Suite 2016

Erik de Goede
Aukje Spruyt
Firmijn Zijl 

Rijkswaterstaat WVL en Deltares hebben afspraken gemaakt over de migratie van Simona naar D-Flow Flexible Mesh, dat onderdeel is van de D-HYDRO Suite 2016. Hierbij dient voor een aantal praktijkmodellen aangetoond te worden dat de modelresultaten en doorlooptijden van Simona en D-Flow Flexible Mesh voldoende overeenkomen. Hiervoor zijn zeven modelschematisaties gebruikt, namelijk DCSMv6-ZUNOv4, Maas, RijnMaasMonding, Waal, Scaloost, IJssel-Vechtdelta en DCSMv6. Hiervoor zijn Simona modelschematisaties één-op- één geconverteerd naar D-Flow Flexible Mesh (Fase 1). Bovendien is een aantal modelschematisaties geoptimaliseerd door een ongestructureerd rooster toe te passen (Fase 2). Al deze modelschematisaties draaien in het D-HYRO GUI, zodat op een eenvoudige manier de modelinvoer aangepast kan worden.

 

Maart 2015Stand van zaken postprocessing voor D-Flow Flexble Mesh per april 2015
Erik de GoedeDit memo beschrijft de huidige stand van zaken met betrekking tot postprocessing in het NGHS project.
Maart 2005Eddy viscositeit in WAQUA modellen voor Rijntakken en Maas

R.E. Uittenbogaard
C. Stolker
E.D. de Goede
J.A.T.M. van Kester
H.R.A. Jagers
J.H.A. Wijbenga

Om bij kalibratie van de nieuwe WAQUA modellen ten behoeve van Hydraulische Randvoorwaarden 2006 met een juiste uitgangssituatie te beginnen is middels brief d.d. 297-2004 (offertenummer: RIA2004/187) gevraagd een procedure op te stellen om bij toekomstige roosterveranderingen tot een objectieve vaststelling van de waarde van de eddy viscositeit te komen. In overleg met de opdrachtgever is deze vraag teruggebracht naar de vraag advies te geven over de grootte van de te gebruiken constante eddy viscositeit. 

digitaal document: Eddy Viscositeit in WAQUA modellen van Rijntakken en Maas

Lopende onderzoeken

 




Momenteel bezig met het onderzoeken van:

 

 

 

 

 

  • No labels