Een waterveilig Nederland is zo essentieel dat Nederland als enige land beschermingsnormen heeft opgesteld die in de nationale wet zijn vastgelegd. Dit illustreert de dominantie van het overstromingsrisico in het risicodomein: als er iets mis gaat met de waterveiligheid heeft het hele land er groot nadeel van: slachtoffers, economische schade, langdurige ontwrichting.

Dijken, duinen, dammen en grote rivierwerken realiseren een waterveilig Nederland. Daarnaast hebben natuurlijke en door mens veroorzaakte processen, zoals zeespiegelstijging en bodemdaling, hun invloed op de waterveiligheid. Andere componenten van de waterveiligheid zijn de ruimtelijke inrichting en de maatregelen tijdens (dreigende) overstromingen, zoals noodmaatregelen en evacuatie.

Samen met vele andere partijen voert Deltares onderzoek uit voor Rijkswaterstaat op deze componenten van waterveiligheid. Dit gebeurde tot en met 2022 in het kader van het KPP-project Versterking Onderzoek Waterveiligheid (VOW), waarin KPP staat voor Kennis Primaire Processen. Sinds 2023 gaat het project verder als SITO-project.

Rijkswaterstaat en de Beleidskern IenW willen met dit project, via versterking van het onderzoek naar waterveiligheid, bijdragen aan verbeteringen in het primaire proces rondom waterveiligheid. Dat kan worden bereikt door kostenbesparingen bij aanleg, beheer en onderhoud en door betere risicobeheersing. De resultaten van het onderzoek zijn relevant voor Rijkswaterstaat en de waterschappen.

Deltares versterkt met het onderzoek zijn kennisbasis en legt daarbij in veel deelprojecten nadrukkelijk de verbinding met praktische toepassing van de resultaten.

Het merendeel van het onderzoek wordt in NKWK-kader uitgevoerd, dus samen met en met medefinanciering van andere partijen uit de sector, zoals STOWA, individuele waterschappen en TU Delft. Dit draagt sterk bij aan de ontwikkeling van het Nederlandse kennis-ecosysteem op het gebied van waterveiligheid.







  • No labels