home

H1110 - Permanent overstroomde zandbanken

Algemeen

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Permanent overstroomde zandbanken

Regio

Nederland

Watersysteem

kustwateren

Natuurparameter

Vegetatie- en habitattypen

HR nr

H1110

Factsheet opgemaakt door

K.E. van de Wolfshaar

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Permanent met zeewater overstroomde zandbanken worden aangetroffen in het kustgebied ten noorden van de Waddeneilanden, in de Waddenzee, langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust, in de Voordelta en ten westen van de Westerschelde. In het Nederlandse deel van het Continentaal Plat wordt het type onder meer aangetroffen ter hoogte van Zeeuws-Vlaanderen (uitlopers van de Vlaamse banken) en ten westen van IJmuiden (de Bruine Bank) #1.

Milieurandvoorwaarden

Dit habitattype omvat ondiepe delen van zeeën met zandbanken die permanent onder water staan. De waterdiepte bedraagt zelden meer dan 20 meter, gemeten volgens de gemiddelde laagwaterlijn. De zandbanken zijn in ons land meestal onbegroeid; plaatselijk bevatten ze algengemeenschappen of begroeiingen met Groot zeegras (Zostera marina).
Het type is van groot belang vanwege de biomassa en diversiteit aan diersoorten, waaronder wormen, kreeftachtigen en schelpdieren. Deze vormen een belangrijke voedselbron voor vissen, zeevogels (roodkeelduikers, zee-eenden, meeuwen en sterns) en zeezoogdieren (zeehonden). Op sommige locaties zijn omvangrijke banken met strandschelp (o.a. Spisula solida en Spisula subtruncata) aanwezig. Op plaatsen waar sprake is van hoge dynamiek (sterke stroming), kan dit habitattype vrij soortenarm zijn. In de vorm van geulen is het type van belang als trekroute voor volwassen vissen en hun larven, waaronder Paling (Anguila anguila), Schol (Pleuronectus platessa) en Bot (Pleuronectus flesus) en ook als overwinteringsgebied voor garnalen en krabben #1.

Beheer en ontwikkelingskansen

Dit habitattype is met name gevoelig voor mechanische beschadigingen, bijvoorbeeld door baggeren, en veranderingen aan de stroomsnelheid en overstromingsfrequentie.

Dosis-effect relaties


Stroomdiagram



Dosis-effect relaties

Bar chart for Waterdiepte tov gem. laag water showing HGI by diepte (m)

diepte (m)

HGI

0-20

1

>20

0

Referentie: #1
NB: het gaat hier om de een combinatie van diepere geulen en permanent onderwater staande zandbanken.

Bar chart for Bodemtype showing HGI by bodemtype

bodemtype

HGI

zand

1

slik

1

anders

0

Referentie: #1

Aanwezigheid kenmerkende soorten

Het voorkomen van Groot zeegras is een belangrijke voedselbron voor veel organismen en daarmee een aanwinst voor dit habitattype. Daarom is het Groot zeegras hier als extra dosis-effect relatie opgenomen. De dosis-effect relaties voor Groot zeegras zijn beschreven op pagina Groot zeegras - Zostera marina

Xyline chart for Voorkomen Groot zeegras showing HGI by Groot zeegras (HGI)

Groot zeegras (HGI)

HGI

0

0

1

1

Onzekerheid en validatie

(warning) Deze dosis-effect relaties zijn niet gevalideerd.

Toepasbaarheid

Deze dosis-effect relaties zijn alleen van toepassing op zoute en brakke gebieden die permanent onder water staan. De dosis-effect relatie voor Groot zeegras is meegenomen omdat deze soort als voedsel dient voor veel vogels, vissen en zeezoogdieren.

Voorbeeld project

Er is geen voorbeeldprojekt beschikbaar op dit moment.

Referenties

1 http://www.minlnv.nl/natura2000